Erişilebilirlik

Plaklar Yeniden İlgi Odağı Olmaya Başladı


Plaklar Yeniden İlgi Odağı Olmaya Başladı
Plaklar Yeniden İlgi Odağı Olmaya Başladı

Plaklar, 20’inci yüzyılda müzik kaydında en sık kullanılan formattı. Bunlar daha sonra yerini kasetlere bıraktı. CD ve MP3 gibi dijital medyanın yaygınlaşmasıyla her iki format da neredeyse yok olup gitti. Ancak müzik sektöründe son birkaç yıldır plaklar yeniden ilgi odağı olmaya başladı.

Plaklar, 1960 ve 70’li yıllarda rock and roll müziğinin en popüler olduğu yıllarda tek müzik kayıt yöntemiydi.

Müzik tutkunları Elvis Presley ve Beatles gibi dönemin en sevilen müzisyenlerini bu plaklardan dinliyordu. Şimdilerde ise dijital müzikle büyüyen gençler yeniden bu formata dönüyor.

14 yaşındaki Jack Lowenstein, “CD yerine plak satın almayı tercih ederim,” diyor.

19 yaşındaki Sarah Griffith de plak seven gençlerden: “Artık daha çok plak satın alıyorum. Eski kayıtlardan hoşlanıyorum.”

30’lu yaşlardaki Jonathon Oldmixon, plak koleksiyoncusu: “Herhangi bir tercihim yok ancak itiraf etmeliyim ki kimi plakların kapağı çok güzel görünüyor, ya da şarkılar harika oluyor. Bu plakları estetik cazibeleri nedeniyle de tercih ediyorum"

Amerika’daki albüm satışlarını izleyen Nielsen SoundScan şirketi, 3 milyon satan plakların geçen yıl en hızla büyüyen müzik formatı olduğunu bildiriyor. Bu yılın Haziran ayında plak satışları geçen yıl aynı döneme göre %40 artış göstermiş durumda. Ancak CD ve MP3 satışlarına göre plak satışları hala çok düşük.

Crooked Beat plak şirketinin sahibi Bill Daly bu akımın bir parçası: “2007’den beri plaklar, satışlarımızın %99’unu oluşturuyor. 2007’de yeni plaklar piyasaya sürülmeye başladığında yanında bedava MP3 şarkı da veriliyordu. Bununla birlikte satışlar patladı.”

Virginia eyaletindeki Furnace MFG şirketi daha çok CD ve DVD üreticisi olarak tanınıyordu. Şimdiyse ana ürünü plaklar. Şirket Başkanı Eric Astor yeni talepleri karşılamak için plak üretimini bazı güçlüklere rağmen artırdıklarını söylüyor: “1980’lerin başından bu yana yeni plak pres makineleri üretilmiyor. Bu nedenle plakları basmak için gerekli makineleri bulmakta zorlanıyoruz.”

Astor çareyi Almanya ve Hollanda’daki plak presleyen fabrikalarla işbirliği yapmakta bulmuş. Bu ülkelerde preslenen plaklar Furnace şirketinin merkezine gönderiliyor.

Astor, şirketinin yılda 2 milyon plak ürettiğini söylüyor: “Başından sonuna kadar iyi preslenen bir plaktan, herhangi bir dijital formattan çok daha iyi ses kalitesi elde edilebilir. Bunun nedeni plaklarda sıkıştırma yapılmaması. CD, hatta yüksek çözünürlüğe sahip dosyalarda hep bir miktar sıkıştırma yapılır.”

Astor, plakların daha da popüler hale geleceğine inanıyor.


XS
SM
MD
LG