Erişilebilirlik

Plakaların İzlenmesi Hak İhlali mi?


Plakaların İzlenmesi Hak İhlali mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
Kişisel gizlilik hakları savunucuları ABD’de devletin vatandaşların telefon ve internet kayıtlarını takip ettiğinin ortaya çıkmasının yarattığı endişeyle meşgulken yeni bir sorun daha ortaya çıktı. Amerika’nın birçok yerinde polis güçlü kamera teknolojileri sayesinde plakaları izliyor ve milyonlarca Amerikalının hareketlerini veri tabanlarına giriyor.

Virginia eyaleti polis memurlarından Muhammed Tabibi, araba hırsızlığı şubesinde çalışıyor. Tabibi, devriye arabasına takılı plaka okuyucusunu çalıntı arabaları aramak için kullanıyor: “Bunun bize yararı oldu. Ciddi suçlardan aranan insanları bu cihazlar sayesinde yakaladık. Bölgedeki başka merkezlerde de benzer sonuçlar elde edildiğini biliyorum.”

Plaka okuyucularının kullanımı Amerika’da artıyor. Bazıları direklere asılıyor bazıları arabalara monte ediliyor. Kişisel gizlilik savunucuları ise endişeli. Verilerin bilgisayarlarda saklandığını ardından yerel, eyalet ve federal hükümet yetkilileriyle paylaşıldığını söylüyorlar.

Jay Stanley Amerika Medeni Haklar Birliği’nden: “Aynı zamanda kişilerin ne zaman ve nerede nerede olduğunu kaydediyorlar. Karakolların bir kısmı bu bilgileri süresiz olarak elinde tutuyor. Oysa devletimiz, belirli bir neden ya da şüphe yoksa kişileri izlemez ve mahremiyetlerini ihlal etmez.”

Polis yüzbaşısı Kevin Rearden, iç güvenlik bölümü yöneticisi. Rearden, plaka okuyucularından alınan bilgilerin 6 ay tutulduğunu söylüyor. Ancak diğer güvenlik kurumları onların sunucularından aldıkları bilgileri süresiz olarak ellerinde tutabiliyor: “İlk başta süreyi 2 ay olarak belirlemiştik. Ancak memurlarımız bu süreyi 6 aya çıkarmamızı istedi. Çünkü birçok davada 2 ay yeterli olmuyordu.”

Kişisel gizlilik savunucuları polisin plakaları suçları aydınlatmak için taramasına karşı çıkmadıklarını belirtiyor. Ancak bilgilerin elde uzun süreli tutulmaması gerekli.

Jay Stanley, “Belli bir zaman geçtikten sonra bu bilginin yararı olmaz. Ancak bu sırada insanları izlemek için devasa bir altyapı yaratmış oluyoruz,” diyor.

Kevin Rearden, “İzleme sözünü kullanmayı seviyorlar ancak işin gerçeği, buradaki bilgisayar sunucumuza sizin plakanızı girsem de sizi izlemem mümkün olmaz. Aslında sizi kesinlikle izleyemem,” diyor.

Ancak Amerika Medeni Haklar Birliği Amerikalıların bu teknoloji hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Bu nedenle kuruluş federal mahkemede açtığı davayla Adalet Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı’nın plaka okuyucularından elde ettikleri bilgileri nasıl kullandığını açığa çıkarmayı umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG