Erişilebilirlik

PKK’lı Parlak’ın Türkiye’ye İadesi Ertelendi


ABD’nin sınırdışı etme kararı aldığı PKK’lı İbrahim Parlak’ın Türkiye’ye iadesi, İç Güvenlik Bakanlığı tarafından bir yıl daha ertelendi. Erteleme kararının Mart 2017 tarihine kadar geçerli olduğu öğrenildi.

Parlak, avukatları aracılığıyla daha önce İç Güvenlik Bakanlığı’na yaptığı başvuruda, Türkiye’de işkence gördüğünü ve Birleşmiş Milletler sözleşmesine göre iadesinin insan hakları ihlali olacağını iddia etmiş ve sınırdışı kararı 90 gün ertelenmişti.

Parlak, avukatları aracılığıyla 90 günlük uzatma süreci için benzer gerekçelerle başvurdu, İç Güvenlik Bakanlığı da bu iddianın değerlendirilmesi için sınırdışı kararını yeniden bir yıl daha erteleme kararı aldı. Erteleme kararının Mart 2017 tarihine kadar geçerli olduğu öğrenildi.

1988 yılında Türkiye sınırında yaşanan çatışmada iki Türk askerinin öldürülmesi olayına adı karışan İbrahim Parlak, Türkiye’de bir süre cezaevinde kaldıktan sonra ABD’ye yerleşmiş ve Michigan’ da restoran işletmeciliğine başlamıştı.

Karar sonrası tepkiler

Sınırdışı edilmesinin bir yıl daha ertelenmesinin ardından kararı yerel gazetelere değerlendiren Parlak, “Eğer benim burada bir yıl daha yaşamamda bir sorun görmüyorlarsa, devlet burada yaşamama engel olan şeylerden kurtulup enerjisini boşuna harcamasın” dedi.

Parlak’ın Amerikan vatandaşlığına alınması için önerge veren Milletvekili Fred Upton bir yıl erteleme kararının ardından yaptığı açıklamada, “Bir yıl daha nefes alıp, İbrahim’in burada daimi olarak kalmasına sağlayacak bir çözüm yolu bulmaya çalışacağız” dedi.

‘Green Card’ başvurusunda terör bağlantılı geçmişini sakladı

Parlak, Green Card başvurusu sırasında Amerikan makamlarına, terör bağlantılı geçmişini saklayarak, yanlış beyan verdiğinin saptanması üzerine, 1999 yılında yaptığı Amerikan vatandaşlığı başvurusu iptal edilmiş ve yalan beyan vermekten sınırdışı talebiyle tutuklanarak cezaevine konmuştu.

Michigan’da 10 ay hapis yatan Parlak, daha sonra 50 bin dolar karşılığında tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakılmıştı. ABD mahkemeleri, Parlak'ın terörist bağlantıları olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye iadesine karar vermişti.

Sınırdışı edilmemesi için kampanya başlatılmış

Parlak, Michigan eyaletinde, ‘Gülistan Cafe‘ adlı bir restoran açtı. Yaşadığı kentte birçok sosyal ve gönüllü etkinliklere de katılan Parlak'ın, ABD makamları tarafından PKK ile bağlantısının saptanması ve sınır dışı edilmek istenmesi üzerine, Parlak'ın özgürlüğüne kavuşması için bölge sakinleri tarafından çeşitli kampanyalar düzenlendi. Parlak birçok medya kuruluşunun ilgi odağı haline geldi. Yaşadığı bölgenin ileri gelenlerinden yaklaşık 200 Amerikalı, Parlak'ın saygın bir iş adamı iyi bir yurttaş olduğunu iddia ettikleri dilekçeleri Amerikan makamlarına gönderdi. Parlak’ı destekleyenlerin düzenlediği kampanya sonucunda 100 bin doların üzerinde para toplandı. Parlak'ın iade edilmemesi için Amerikan medyasında da yoğun bir kampanya başlatılmıştı.

ABD'de örnek göçmen olarak gösterilmiş

Demokrat Senatör Carl Levin ile Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi milletvekili Fred Upton tarafından verilen yasa önergesinde, PKK'lı terörist İbrahim Parlak için, "O örnek bir göçmen, iyi bir yurttaş olmuştur" denilmişti.

Kongre’ye verilen yasa önergesinde Parlak için “Türkiye'de 1980’li yıllarda PKK'nın örgütsel faaliyetlerine katıldığını ve 1988 yılında Türkiye sınırında silahlı bir çatışmaya girdiğini bunun sonucunda Türkiye'de hapis yattığını kabul etmiştir. 1992 yılında göçmenlik bürosu, Türkiye'ye geri dönüş endişelerini haklı bularak siyasi sığınma isteğini kabul etmiştir. Parlak, ABD'de, iyi bir yurttaş, örnek bir göçmen ve yerel bir işadamıdır, ABD’de kalıp, cemiyet içinde onurlu yaşamını sürdürebilmelidir” denilmişti.

ABD vatandaşlığı için yasa önergesi verildi

ABD'den, Türkiye'ye iadesi istenilen PKK'lı terörist İbrahim Parlak'ın, Türkiye'ye iadesini önlemek amacıyla, ABD Kongresi'ne Parlak'ın Amerikan vatandaşı olması için Demokrat Senatör Carl Levin ile Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi milletvekili Fred Upton tarafından bir kaç kez yasa önergesi verilmiş, ancak kabul edilmemişti.

Karayılan kaçtı Parlak yakalandı

Parlak, PKK adına 1980-1988 yıllarında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde propaganda çalışmaları yaptı. Daha sonra PKK'nın çeşitli kamplarında askeri eğitim gördü. Parlak, Türkiye’de yakalanmadan önce Suriye'de bir örgüt evinde Abdullah Öcalan ile buluştu. Öcalan ile buluşmasının ardından, aralarında PKK’nın lider kadrosundan olan Murat Karayılan’ın da bulunduğu bir grup PKK’lı ile bazı eylemler yapmak için Suriye sınırından Türkiye'ye sızmak istedi. Sınırda Türk güvenlik güçlerinin PKK’lıları fark etmesinin ardından çatışma çıktı ve iki Türk askeri hayatını kaybetti. Çatışmadan sonra, Murat Karayılan kaçtı, yakalanan İbrahim Parlak, 18 ay hapis yattıktan sonra, ABD'ye kaçtı ve siyasi iltica talebinde bulundu.

Parlak’ın ABD’ye yerleşmesinden sonra Malatya ‘Devlet Güvenlik Mahkemesi’ (DGM) , Parlak'ı 6 yıl hapse mahkum etmiş, cezasını tamamlaması için gıyabında tutukluma emri çıkartarak, ABD makamlarından Parlak'ın Türkiye'ye iadesini talep etmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG