Erişilebilirlik

PKK Saldırılarına Almanya'dan Tepki


PKK Saldırılarına Almanya'dan Tepki
PKK Saldırılarına Almanya'dan Tepki

Hakkari'deki saldırı Almanya’da da büyük yankı buldu. Ajanslar ve televizyon kanalları saldırıyı son dakika haberi olarak duyururken, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Saldırıda yaşanan can kaybını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini açıklayan Westerwelle, Federal Alman Hükümeti’nin 12 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye’deki şiddet olaylarının yeniden tırmanışa geçmesini kaygıyla izlediğini açıkladı ve gerginliğin daha da artmaması için çağrı yaptı. Dışişleri Bakanı açıklamasında, Türkiye ve Irak hükümetlerini, Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetimini de kapsayan bir diyaloga girmeleri ve PKK gibi terör gruplarının Türkiye-Irak sınırında hareket etmesini engelleyici ortak girişimlerde bulunmaları yönünde cesaretlendirmek istediğini belirtiyor.

Alman basınındaki ilk yorumlarda saldırı sonrası karadan ve havadan sınır ötesi operasyon başlatıldığı da duyuruldu ve bölgedeki çatışmaların bu kez daha uzun sürebileceği ve ordunun Kuzey Irak’ta tampon bölge oluşturabileceği öne sürüldü. Almanya’daki Türkçe internet sitelerinde ve sosyal medyada PKK’ın saldırısı büyük tepkilere neden olurken, sokaktaki vatandaşta saldırılara ve artan şiddete tepkili.

Öte yandan 50’ye yakın derneği çatısı altında toplayan Berlin Türk Cemaati de Türk lobisini temsil eden başka örgütler gibi saldırıyı kınadı. Berlin Türk Cemaati başkanı Bekir Yılmaz yurtdışında yaşayan Türklerin bu gibi olaylar sonrasında daha da hassas tepki verdiği görüşünde.

Almanya’daki bazı Türk derneklerinin önümüzdeki hafta sonunda ülkenin değişik kentlerinde PKK’yı ve terörü protesto mitingleri düzenlemeyi planladığı da haber veriliyor.


XS
SM
MD
LG