Erişilebilirlik

PKK Saldırılarında 11 Asker Öldü


PKK Saldırılarında 11 Asker Öldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Saldırı Siirt’in Şirvan ve Pervari ilçeleri arasındaki yolda düzenlendi. Yola döşenen mayın, devriye gezen askeri aracın geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlatıldı. Askeri araçta bulunan 8 asker yaşamını yitirdi. Olayla ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı. Olay yerine bölgeye yaralıları almak için Siirt'ten ve ilçelerden ambulanslar sevk edildi. Saldırıyı düzenleyen grubun yakalanması için bölgede havadan ve karadan operasyon başlatıldı. Şirvan ve Pervari ilçelerine giriş ve çıkışlar yasaklandı. Siirt’ten bu yöne gidenlere de izin verilmiyor.

Diyarbakır’daki operasyonda da ölüm haberleri geldi. Dün 1 askerin öldürüldüğü Hani ve Lice ilçeleri arasındaki operasyonda bugün de 3 asker hayatını kaybetti. Dünden bu yana ölen asker sayısı 4’e yükseldi. Bölgede operasyon hala sürüyor.

Bu arada dün ve önceki gün operasyonlar düzenlenen Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki sokağa çıkma yasağı bugün kaldırıldı. Gazetecilerin çatışmadan sonra ilk kez girdiği ilçede operasyondan geriye savaş manzaraları kaldı. İlk göze çarpan yanmış araçlar ve işyerleri, duvarlarında mermi izleri bulunan evler oldu. Sokağa çıkma yasağından sonra ilk kez evlerinden çıkan insanlar hasar tespiti yapmaya başladı. En ağır hasarı yakılmış bir kumaş dükkanının gördüğü dikkat çekti. İlçedeki çok sayıda araç da yandı.

Öte yandan bu sabah Diyarbakır’da Demokratik Bölgeler Partisi mensuplarına yönelik bir operasyon düzenlendi. Aralarında, özerklik ilan eden Sur ve Silvan Belediyelerinin eş başkanlarının da bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.4 şüpheli ise aranıyor.

Operasyona tepki gösteren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, "Devlet, gelip benim belediye başkanımı gözaltına alırsa, ben de özerklik ilan ederim," dedi. Kışanak, "Varto’da sokak ortasında çıplak bedeni sürüklenen kadının hesabını verecekler. Bu alçaklığı yapandan hesap sormayan devlet, gelip benim belediye başkanımı gözaltına alırsa, ben de özerklik ilan ederim. Bir halkın onuruyla bu kadar oynanılamaz. Bize bu kadar hakaret etmeyin. Binlerce hukuksuzluk var, yüzlerce faili meçhul cinayet var. Hangisinin hesabını sordu bu devlet? Kimseden hesap sordu mu? Kimi yargı karşısına çıkardı. Varto’da yaşanandan devlet hesap sordu mu? Devlet benim namusumu korumayacaksa, bu halkın seçilmiş iradesine saygı göstermeyecekse, devlet ne için vardır? Bu halkın özerklik talebi, siyasi bir taleptir. Varsa siyasi bir cevabınız, siyasetle cevap verin. Ama yok biz siyaset yapmıyoruz, biz otoriter devlet olarak sizi ezeceğiz diyorsanız, kusura bakmayın ezdirmeyeceğiz kendimizi,” diye konuştu.

CHP Erdoğan'ı suçladı

Bu arada CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, yaşanan son gelişmeleri değerlendirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumuna tepki gösterdi.

Türkiye'nin bir cehenneme, ateş yerine döndüğünü söyleyen Koç, bugün 12 şehit verildiğini, 12 aile ocağına ateş düştüğünü kaydetti. Muhalefet partilerini eleştirmek üzere Erdoğan'ın fıkralı anlatımda bulunduğunu anımsatan Koç, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

"Azıcık edebi, azıcık izanı olan bir insan, millet bu acıları yaşarken Allah aşkına böyle davranabilir mi? Bu sorumsuzluğu sergileyebilir mi?Eğer bugün, Türkiye’nin coğrafyasında kamu güvenliği sıfırlanmışsa, kamu güvenliğinin için boşaltılmışsa, terör aynen bir veba gibi bütün ülkeye yayılmışsa, ekonomi alarm veriyor ise gelecek için kara senaryolar Türkiye’nin üzerine çöküyor ise böyle bir dalganın, böyle bir fırtınanın içinde bizler Türkiye’de Allah aşkına Cumhurbaşkanının ağzından neleri konuşuyoruz, neleri tartışıyoruz. Tam bir ibret.13 yıldır bu ülkede hükümet sorumluluğu kimde? Bugüne gelişin yol taşlarını döşeyenler kimler? Kimler o günlerde sorumluluklar taşıdı, kimler PKK terör örgütüyle pazarlık masası kurdular? Hukuk devleti kurallarını boşa çıkartarak kimler kendi hırsları, beklentileri, yakın dönem siyasi çıkarları için bu milletin dirliği, birliği, kardeşliği üzerinden kimler pazarlık yaptılar? Hiç sana dokunmuyor mu sözler Sayın Cumhurbaşkanı? Sana değmiyor mu bunun ucu? Sen neredeydin 13 yıl? Bu ülkeyi yöneten, bu hukuksuzluğa alet olan, kendi çıkarları için Türkiye’nin bu gün yaşadığı kaosu yaratan sensin! Baş sorumlu sensin! Bu acıları yaşarken sarayında fıkra anlatan Cumhurbaşkanı. Türkiye’yi 13 yıldır yönetenler hiç sorumlulukları yokmuş gibi, bugünü hazırlamada dahilleri yokmuş gibi gündemlerini saraya kitlemişler. Yok sarayın adresini biliyormuş yok bilmiyormuş. Varsa saray yoksa saray. Yere batsın senin sarayın!"

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG