Erişilebilirlik

'PKK Operasyonu ve Kobani Olayı Farklı'


Jen Psaki
Jen Psaki

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, dün Türk Hava Kuvvetleri’nin Hakkari’ye bağlı Dağlıca bölgesinde PKK hedeflerine düzenlediği hava operasyonunun, Kobani’deki çatışmalardan ayrı tutulması gerektiğini açıkladı.

Dünkü basın brifinginde konuşan Psaki’ye, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele stratejisi çerçevesinde Kobani’de kuşatılan halka yardım etmesi beklenirken, kendi topraklarında PKK’ya karşı düzenlediği bombardımanın çelişki oluşturup oluşturmadığı soruldu.

Psaki, Kobani ve dünkü PKK operasyonunun düzenlendiği iki bölgenin arasının “100 mil (160 kilometre)” olduğuna dikkati çekerek, iki olayın ayrı olduğunu belirtti. Türk devleti ve PKK arasında uzun bir geçmiş olduğunun altını çizen Jen Psaki, durumun oldukça karışık olduğunu kaydetti ve bunlara rağmen taraflara kalıcı barış için çalışma çağrısında bulundu. Amerikalı sözcü, “İki olayı bağdaştırmak tutarlı olmaz” diye konuştu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, dün Dağlıca’daki hava operasyonunun PKK’nın askeri tesislere ateş açtığı iddialarını izlediğini, ancak kendilerinin bu iddiaları bağımsız olarak doğrulayamadıklarını söyledi.

İncirlik konusunda belirsizlik devam ediyor

Psaki ayrıca IŞİD’le mücadele konusunda geçen hafta Başkan Barack Obama’nın koalisyon faaliyetlerini koordine etmekle görevlendirdiği Özel Temsilci John Allen ve yardımcısı Büyükelçi Brett McGurk’ün Ankara’ya yaptıkları ziyaretlerin ardından Amerika ve Türkiye arasındaki görüşmelerin askeri düzeyde devam edeceğini belirtti.

Türkiye’nin ılımlı isyancıları eğitme ve teçhizatlandırma, ayrıca bazı tesislerini kullandırma konusunda Amerika’yla anlaştığını hatırlatan Psaki, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı bir ekibin bu çabaları operasyona dökmek amacıyla Türkiye’ye vardığını bildirdi. Türkiye’nin “kullanımına izin verdiğini” söylediği tesisler arasında ‘hava üssü’ olup olmadığı sorulan Amerikalı sözcü, hangi tesislerin kullanılacağına önümüzdeki günlerde Türkiye’yle yürütülecek askeri görüşmelerde karar verileceğini belirtti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG