Erişilebilirlik

PKK Sınırdışına Çekiliyor


PKK güçlerinin geri çekilme süreci başladı. KCK Yürütme Konseyi bir açıklama yaparak, silahlı grupların geri çekilmeye başladığını duyurdu. PKK kaynakları, Türkiye’yi terk eden ilk grubun önümüzdeki hafta Kandil’e ulaşacağını belirtiyor. Kulislerde PKK ana karargahına ulaşacak ilk grubun gelecek hafta Kandil’de bir basın toplantısı düzenleyeceği konuşuluyor. Türk basını ise bugün PKK’lı ilk grubun Hakkari’nin Şemdinli ilçesinden Irak’a geçtiğini yazıyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geri çekilme sürecinin hükümetinin takibi altında olduğunu belirtti. Arınç, “çekilmeyle ilgili olarak Kandil’in kendi takvimi, belirlediği tarihler olabilir. Biz Milli İstihbarat Teşkilatı’mız aracılığıyla bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini, ne gün, hangi saat başladığını takip ediyoruz. Ancak ‘bu başladı, işte görüntüler’ diye bilgi sunmam mümkün değil. Mesele sonuçlandığında herhalde bunu ifade edecek Sayın Başbakanımızı veya bizi karşınızda bulacaksınız” diye konuştu.

Tuğluk: Barışçı çözüm olmazsa topyekun direnişe başlarız

Yalnız hükümet değil sivil Kürt siyaseti, geri çekilme sürecini dikkatle takip ediyor. 8 Mayıs’ı tarihi bir gün ilan eden Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Van’da yaptığı konuşmada “Kürt hareketi sürecin başından beri çok ciddi adımlar attı. Şimdi sıra devlette, çözüm süreci tek taraflı adımlarla yürümez. Devlet artık Kürt halkını tanımak zorundadır. Biz bu sorunu barış ile çözmek istiyoruz. O olmadı tekrar topyekün direniş mücadelemiz devreye girecek” dedi.

Aynı toplantıda konuşan örgütün diğer eş başkanı Ahmet Türk, "Gerilla görevini başarıyla yerine getirdi, şimdi artık sıra Kürt ve Türk siyasetçileri ve Kürt halkındadır. Yarınlarımızı düşünüyorsak, savaşsız bir yarın istiyorsak bütün yüreğimizle bu süreci desteklemeliyiz ve sahip çıkmalıyız" dedikten sonra sivil halka sürece destek verme çağrısında bulundu.

Bu sözler ilk destek STK’lardan geldi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sivil toplum örgütleri İnsan Hakları Derneği öncülüğünde geri çekilme sürecini yakından izlemek için bir komisyon kurdu. Bir dönem kanlı çatışmaların yaşandığı Şırnak’da Gabar ve Cudi Dağlarının kesiştiği Kasrik Boğazı’nda basın açıklaması yapan komisyon, geri çekilmenin sağlıklı olabilmesi için geçici köy korucuları ve askeri personelin hareketliliğinin izleneceğini açıkladı. Benzer izleme komisyonları Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde de kuruldu.



PKK: Silahlı varlığımızı çözüme dek koruyacağız

Süreci yakından izleyen bir başka grup ise hiç şüphesiz PKK. 1999’da yaşananların tekrar etmemesi için dikkatli bir şekilde geri çekilen örgüt, silah bırakma konusundaki ‘önce demokratik çözüm gerçekleşsin’ tavrını sürdürüyor. Örgütün silahlı kadın milis gücü YJA Star’ın Komutanı Delal Amed, siyasal alanda demokratik mücadeleye hazır oldukları için çözüm sürecinde adım atmaktan imtina etmediklerini söyledi.

Amed, “ her ne kadar bu süreçte güçlerimiz sınır dışına çekiliyorsa da gerilla varlığını koruyacak ve gerektiğinde her türlü aktif mücadele ve direniş pozisyonunu sağlamaktan geri durmayacaktır. Tüm Kürdistan’da çözüm sağlanıncaya ve Kürt halkının özgür varlığı ve hakları garanti altına alıncaya kadar gerilla güçlerimiz silahlı olarak varlığını koruyacaktır” dedi.

Amed’in bu sözleri PKK’nın ciddi bir anayasal reform beklediğini ve bu gerçekleşmeden silahsızlanmayacağını gözler önüne seriyor. Ancak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda dört parti arasında anlaşmazlık henüz giderilmiş değil. CHP’nin komisyondaki üç üyesinden Atiila Kart, AKP’nin başkanlık sisteminde ısrarcı olması halinde uzlaşmanın mümkün olmadığını açıkladı. Sürecin bir diğer muhalifi MHP ise öteden beri PKK’nın asla silah bırakmayacağını ve geri çekilmenin de göstermelik olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG