Erişilebilirlik

Piyasalardaki Dalgalanmanın Sorumlusu Çin mi?


Piyasalardaki Dalgalanmanın Sorumlusu Çin mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Çin’in imalata ilişkin verilerinin zayıf çıkması üzerine küresel çapta borsalar ve emtia fiyatları dün de sert bir düşüş yaşadı. Çin ekonomisindeki zayıflamanın küresel ekonomiyi de olumsuz yönde etkilemesinden duyulan kaygı sürüyor. Ancak yatırımcıları kaygılandıran belirsizlik üzerinde Çin ekonomisine ilişkin veriler dışında başka etkenler de rol oynuyor.

Wall Street’e normalde günün başında hakim olan iyimser hava, yatırımcıların hisselerini elden çıkarmaya devam etmeleri üzerine yerini endişeye bıraktı. Bunun nedeni, Çin’de imalatın son üç yılda en hızlı daralmayı yaşadığını gösteren veriler. İktisatçı Greg McBride ile Skype aracılığıyla konuştuk: ”Çin’den gelen olumsuz veriler tüm dünyada mali piyasaları alt üst etmeye yetti. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki yavaşlamanın ne çapta olduğunu tam olarak bilmemek de kaygı uyandırıyor.”

Uzakdoğu borsalarında ve enerji fiyatlarında düşüş görüldü. Kötümser hava, borsaların neredeyse yüzde 3‘lük düşüşle kapandığı Avrupa ve Amerika’ya da uzandı. Ancak kimilerine göre piyasalardaki çalkantının sorumluluğunu sadece Çin’e yüklemek yanlış olur. Ekonomik Kalkınma Komisyonu Araştırma Direktörü Joseph Minarik, Avrupa’daki sorunların çoğunlukla gözardı edildiğini, Amerikan ekonomisinin çok yavaş iyileştiğini söylüyor: ”Şu anda ekonominin bir numaralı gündem maddesi Çin. Ancak Avrupa’nın bir türlü çözemediği sorunlara yeterince önem verilmiyor.”

Yatırım uzmanı Stephen Wood, Amerika Merkez Bankası FED’in bir sonraki adımının küresel piyasalar için daha da büyük önem taşıdığı görüşünde: ”FED faiz oranlarına ilişkin nasıl bir karar alacak? Faiz artışı Eylül’de mi, Ekim’de mi, yoksa yıl sonunda mı yapılacak? FED’in alacağı kararlar sermaye ve tahvil piyasaları için büyük önem taşıyor.”

Amerika Merkez Bankası, bu sorulara, 17 Eylül’de yapacağı toplantıda yanıt arayacak.

FED’in Eylül’de faiz oranlarını arttıracağı tahmin ediliyordu. Ancak iktisatçılara göre Merkez Bankası son ekonomik çalkantılar nedeniyle bu kararı yıl sonuna kadar erteleyebilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG