Erişilebilirlik

Piyasaların Gözü Washington’daki Görüşmelerde


Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşında Başkan Donald Trump’ın 200 milyar dolarlık Çin ithal ürününe gümrük vergilerini yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkartacağını açıklamasının ardından gerilim artmış durumda.

Çin'den bir heyet iki günlük müzakereler için Washington'da.

Çin'le ticaret konusu Amerikan yönetiminin öncelikli gündem maddelerinden biri.

Trump Beyaz Saray'da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Trump Amerika’nın Çin’in ticaret anlaşmasını yeniden müzakere etme çabasına karşı çıktı, gelişmelerle ilgili “görelim bakalım” ifadesini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’den mektup aldığını belirten Trump yakında Çin Devlet Başkanı ile konuyu muhtemelen telefonda konuşacağını belirtti.

Trump Çin’le bu hafta bir ticaret anlaşmasına varmanın mümkün olduğunu da kaydetti.

ABD yönetimi Çin’in uzun süredir devam eden ticaret görüşmelerinde verdiği taahhütlerden birer birer geri adım attığı görüşünde.

Washington’da bulunan ve başkanlığını Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin yaptığı Çin heyeti ile ABD ticaret temsilcisi Robert Lighthizer başkanlığındaki heyet arasında iki gün sürecek görüşmeler bugün başlıyor.

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng’in görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada ABD’nin tavrına yönelik eleştiri vardı. Gao “ABD tarafı ‘geri adım atma’, ‘ihanet etme’ gibi sözcükler kullanıyor. Çin güvenilirliğe ve sözünü tutmaya büyük önem atfeder ve bu konuda bir değişiklik olmadı” ifadelerini kullandı. Gao taraflar arasında görüşmeler sırasında anlaşmazlık yaşanmasının normal olduğunu söyledi.

Başkan Trump ise Çarşamba günü Florida’da destekçilerinin karşısındaydı. Trump, “Çin anlaşmayı bozdu” dedi ve Pekin’in agresif ticaret politikalarını sürdürmesi halinde yeni gümrük vergilerinden geri adım atılmayacağını söyledi.

Gao, Çin’in Liu He başkanlığındaki heyeti Washington’a göndermesinin “yüksek samimiyetini” ortaya koyduğunu kaydetti.

ABD’ye Orta yolu bulma çağrısı

Gao, ABD’yi orta yolu bulmaya davet etti. “Umarım ABD Çin’le orta bir yolda buluşabilir. Birbirimizin kaygılarını dikkate alır ve varolan sorunları işbirliği ve müzakere çerçevesinde çözeriz” ifadelerini kullandı.

Gao ayrıca Çin’in baskılara boyun eğmeyeceğini ve anlaşmalardan ne çıkarsa çıksın Çin’in buna karşılık vermeye hazırlandığını söyledi.

Ticaret savaşı küresel ekonomiyi etkiliyor

Dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki ticaret savaşı küresel ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Yatırımcılar bu hafta anlaşmanın başarısız olması kaygısıyla paralarını borsalardan çekildi.

ABD Ticaret Temsilcisi’nin ofisinden yapılan açıklamada 200 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan yüzde 10’luk verginin yüzde 25’e Cuma günü Çin’le yapılacak görüşmeler sırasında yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Gümrük vergileri kimyasal maddeler, inşaat malzemeleri, mobilya ve bazı tüketici elektronik ürünleri ve başka bazı ürünlere uygulanacak. Trump Pazar günü ayrıca ek 325 milyar dolar değerinde Çin ürününe de vergi konulabileceğini bildirmişti.

Pekin ise geçen yılın Temmuz ayından bu yana 110 milyar dolar değerinde ABD ürününe yüzde 25’e kadar gümrük vergisi uyguluyor.

Çin son olarak aralarında sıvılaştırılmış doğalgazın ve küçük uçakların da bulunduğu 60 milyar dolarlık ABD ürününe Eylül ayında yüzde beş ila 10 arasında gümrük vergisi koymuştu.

ABD Nüfus Bürosu ticaret verilerine göre Çin’in bundan sonra yapılacak yaptırımlara karşılık vermek için geriye aralarında ham petrol ve büyük uçakların bulunduğu 10 milyar dolar değerinde ABD ithal ürünü kalıyor.

Çin ekonomisinin yavaşlamaya girdiği bu dönemde ABD’yle yaşanan ticaret savaşının Cumhurbaşkanı Xi Jingping’in önünde büyük bir engel olduğu yorumları yapılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG