Erişilebilirlik

Piyasaların Gözü Koalisyon Formüllerinde


Seçimin ardından çalkalanan piyasalar koalisyon formüllerini yakından takip ediyor. Amerika’nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones’a göre, cari açık yüzünden mali kaynak akışına ihtiyaç duyan Türkiye’de, siyasi istikrarsızlığın ekonomik krize yol açabileceği kaygıları artıyor

AKP’nin meclisteki çoğunluğunu kaybetmesinin ardından piyasalar çalkalandı. Seçimden sonra geçen sürenin ardından piyasalarda kayıplar biraz giderilmeye başlasa da Finans Bankası baş ekonomisti İnan Demir, piyasaların ilk tepkisinin beklenmedik sonuçlar üzerine olduğunu söylüyor:

“Koalisyon hükümeti ihtimaline karşı ilk tepki piyasalarda satış olarak gerçekleşti. Fakat koalisyonun renginin biraz olsun belirmeye başlamasıyla birlikte şimdi yine alım yönünde tercih kullanılıyor. Ekonominin başında kimin olacağı da önemli. Piyasalar güvenilir isimler olup olmayacağına bakacak.”

Uzmanlar, mali piyasaların AKP’nin destek kaybetmesini beklediğini ancak çoğunluğu kaybetmesini beklemediğini söylüyor. Siyasi ve ekonomik danışmanlık şirketi Global Source Partners danışmanlarından Atilla Yeşilada piyasaların çok iyimser olduğunu, oysa ileride Türk ekonomisinin zor günlerle karşılaşabileceğini söylüyor:

“Bu sadece ilk aşama. Birçokları hala AKP’nin kolayca bir koalisyon kuracağı görüşünde. Bu, bana o kadar kolay görünmüyor. AKP’siz senaryolara da bakmamız lazım. Muhalefet patileri bunu, AKP’yi yolsuzluk suçlamaları ve erken seçimler konusunda cezalandırmak için yapmak isteyebilir. AKP’li bir koalisyon olmayacaksa piyasalarda satış trendi görülebilir.”

Muhalefet liderleri, seçimlerin hemen ardından AKP’yle koalisyon hükümeti kurma konusunda isteksiz olduklarını belirtti. İstanbul Süleyman Şah Üniversitesi siyaset bilimi uzmanlarından Cengiz Aktar, piyasalarda seçim sonrası görülen paniğin sadece seçimlerle ilgili olmadığını belirtiyor: “Belli başlı noktalarda olumsuz işaretler olduğu için piyasalar panikliyor.”

Bu noktalar arasında zayıf seyreden bir ekonomi, artan işsizlik ve enflasyon var. Türkiye aynı zamanda dünyanın en büyük cari açığına sahip ülkelerden biri. Açık, yurtdışı borçlanmayla kapatılmaya çalışılıyor.

Ancak, uzman Yeşilada Amerika’da Merkez Bankası Federal Rezerv Dairesi FED’in faiz oranlarını arttırması durumunda yurtdışından ucuz borçlanma ihtimalinin de bitebileceğini ve bunun da yeni hükümeti zorlayacağını düşünüyor: “Gelişmekte olan tüm piyasalar dikkatli olmalı. Bu kendilerini yatırımcılara reformlar yoluyla sevimli göstermeye çalıştıkları bir güzellik yarışması gibi adeta. Türkiye’nin de seçmenlere kemerleri sıkmak gerebileceğini söyleyecek bir hükümete ihtiyacı var. İstikrarlı bir hükümet olmadan Türkiye felakete sürüklenebilir.”

Türkiye’de hiçbir koalisyon hükümeti görevdeki süresini başarıyla tamamlayamadı. Uzmanlar erken seçim tehdidinin de herhangi bir koalisyon hükümetinin hoşa gitmeyecek ekonomik tedbirler almasını zorlaştırabileceğini düşünüyor. Dolayısıyla koalisyonu kuracak partiler için bu başarı acı bir zafer olarak hanelerine yazılabilir.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG