Erişilebilirlik

‘Piyasalar İçin Terör İhtimali Hala Ciddi Risk Faktörü’


‘Piyasalar İçin Terör İhtimali Hala Ciddi Risk Faktörü’
‘Piyasalar İçin Terör İhtimali Hala Ciddi Risk Faktörü’

Usame Bin Ladin’in öldürülmesi, piyasalarda farklı yansımalar buldu. Petrol fiyatlarında düşüş görüldü, ancak borsalardaki yükselme uzun sürmedi. Bu da Usame Bin Ladin’in ölümünün piyasalarda ve küresel ekonomide kalıcı bir etkisi olmadığı izlenimini oluşturdu.

11 Eylül saldırılarından 10 yıl sonra Usame Bin Ladin’in öldürülmesi başta New York olmak üzere birçok yerde sevinçle karşılandı. Haberin duyulmasının ardından piyasalar da hareketlendi.

Pazartesi günü Tokyo’daki Nikkei Endeksi %1,5 değer kazandı. Alman borsasında da %0,7’lik artış görüldü.

ING ekonomistlerinden Carsten Brzeski, “Asya ve Avrupa borsalarında rahat bir nefes alındı demek mümkün. İlk elde hisse fiyatları arttı, dolar değer kazandı, altın ve petrol fiyatlarında düşüş oldu. Bu da piyasaların teröre karşı elde edilen bu kazanımı sevinçle karşıladığını gösteriyor,” dedi.

Ancak bu sevinç uzun soluklu olmadı. Pazartesi gününü Dow Jones 92 puanlık düşüşle kapattı. Alman Baader Bank uzmanı Robert Halver “Para piyasalarında terör önemli bir risk faktörüdür. Bin Ladin öldüğü için bu risk faktörü ortadan tamamen kalktı diyemeyiz. Önümüzdeki haftalar, aylar ve yıllarda terör hala ciddi bir risk,” görüşünü savundu.

Bu da piyasalardaki dalgalanmayı açıklıyor. Amerika Sermaye Piyasası Kurulu eski Başkanı Harvey Pitt de Bin Ladin’in ölümünün terör tehdidini ortadan kaldırmadığı görüşünde.

Pitt, “Bin Ladin’in ölümü misilleme saldırılarını da beraberinde getirecektir. Piyasalar, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek olayları tam olarak hesaba katmış gibi görünmüyor,” dedi.

Hafta ortasına gelindiğinde ise piyasalar Çin’de artan enflasyon, Hindistan’da yükselen faiz oranları gibi küresel gelişmelere yoğunlaştı. Bin Ladin’in ölümü enerji fiyatlarında düşüşe yol açsa da, emtia borsa uzmanı Ray Carbone petrol ve doğalgaz fiyatlarında diğer faktörlerin öne çıkacağını söylüyor: “Suriye’deki gelişmeler, Libya ve Kuzey Afrika gibi petrolle doğrudan ilgili bölgelerde yaşananlar, bence fiyatlarda daha etkili olan faktörler.”

Uzmanlar, Bin Ladin’in ölümü piyasalara nefes aldırtsa da, diğer kaygıların bu rahatlığa gölge düşürdüğünü söylüyor.





XS
SM
MD
LG