Erişilebilirlik

Dünya Piyasaları Nereye?


Çin, Asya borsalarını aşağı çekmeye devam etse de, Amerika ve Avrupa borsalarında bugün itibariyle toparlanma görüldü.

New York borsalarında, günün ilk iki saatinde yüzde 2 den fazla bir artış yaşandı. Avrupa borsalarında da fiyatlar arttı. Avrupa’nın önde gelen borsalarından Frankfurt’ borsasında öğlen saatlerinde yüzde 5’lik bir artış görüldü.

Ancak Şangay borsası günü, yüzde 7.6’lık bir düşüşle kapadı. İşlemlerin başlamasıyla ciddi bir düşüş yaşayan Şangay borsası, günün ilerleyen saatlerinde toparlanıp düşüşünü yüzde 4’e kadar çekti. Öğleden sonra hisselerde tekrar düşme görülürken, düzelme işareti veren Japonya ve Hong Kong borsalarında satışlar görüldü.

Japonya'nın Nikkei endeksi, yaklaşık yüzde 4 düşüşle kapanırken, Hong Kong'un Hang Seng borsası günü kayıpsız atlattı.

Çin’de hisse senetlerinin Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine düşmesiyle, Çin Merkez Bankası faiz oranlarını 4.6’ya düşürdü. Bu, Kasım ayından bu yana yapılan beşinci müdahale. Çinli yetkililer, yatırımcılara zayıflayan ekonomiyi canlandırmak için yeni adımlar atarak güven vermeye çalışıyor.

Merkez Bankası aynı zamanda, ticari bankaların tutmak zorunda olduğu nakit rezerv oranını düşürdü. Böylelikle bankaların daha çok kredi vererek ekonomiyi canlandırmaları bekleniyor.

Çin’in ekonomisiyle ilgili endişeler, hisse senetlerinin yanı sıra petrol fiyatlarını da aşağı çekti.

“Kara Pazartesi”, Amerikan borsalarını da etkiledi. Pazartesi günü Amerikan borsaları gün bitiminde yüzde 3.6’lık bir düşüş yaşadı.

Uzmanlar, 2009 yılından bu yana neredeyse üç kat artan Amerikan hisse senedi piyasalarının bir fiyat ayarına ihtiyacı bulunduğunu söylüyor. Azzad Varlık Yönetimi’nden Joshua Brockwell, son dalgalanmayı hisse değerlerini adil şekilde fiyatlandırmaya yönelik sağlıklı bir mekanizma olarak değerlendirdi.

Bu durumu büyük bir depremden çok küçük bir sarsıntıya benzeten Brockwell, kısa dönemde kötü gibi algılanacak bu düşüşün aslında uzun dönemde piyasalar için daha sağlıklı olacağı görüşünü savundu.

Fiyat ayarlamasının yatırımcıları ilk başta endişelendirebileceğini söyleyen Brockwell, bu durumun uzun vadede ekonomi için iyi olduğunu çünkü hisse senetleri fiyatlarının suni şekilde şişmesini önlediğini söyledi.

Çin ekonomisi, özellikle 2008 mali krizinden sonra temel emtia malları ve birçok ürün için canlı bir pazar konumundaydı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG