Erişilebilirlik

ABD'de Kara Cuma Hazırlıkları


Piyasalar Kara Cuma'ya Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Amerikan piyasaları Perşembe günü Şükran günü dolayısıyla erkenden tatile girecek, ancak tatil öncesi piyasaların dikkatleri sadece Washington’dan gelecek haberler üzerinde değil, Avrupa’ya da uzanıyor.

Amerikan piyasaları kısa bir haftaya başladı. Geçtiğimiz iki hafta boyunca piyasalar uzun bir yükseliş döneminin ardından düşüşe geçti. Bazı uzmanlar için bu düşüş, uzun bir süredir devam eden boğa piyasasının sonuna gelindiğine işaret ediyor. Bazı uzmanlarsa bu düşüşü, önümüzdeki günlerde başlayacak olan yeni çeyrek döneminde yatırımcıların portföylerini ellerine geçirmekte oldukları için yaşanan normal dalgalanmamalar olarak görüyor. 2017 yılı, bu son iki haftalık düşüşlere rağmen hala 2008 krizinden bu yana piyasalar için en iyi yıl oldu: Dow Jones endeksi %18, S&P endeksi %15, ve NAsdaq ise %24 oranında yükseldi sene başından bu yana.

Bu hafta, kısa ama çok önemli bir hafta olacak. Çarşamba günü Michigan Üniversitesi son Merkez Bankası toplantısının notlarının ardından yapılan tüketici hissiyatı raporunu yayınlayacak. Yılın en büyük alışveriş haftasına girmeden önce yayınlanacak olan bu rapor, ekonominin nabzını tutmak açısından çok büyük önem taşıyor. Aralık ayı birçok şirketin özellikle de perakende sektörünün en önemli ayı, eğer iyi bir Şükran günü ertesi alışverişi gerçekleşirse birçok şirket 2017 satış kotalarını önümüzdeki 6 hafta içinde doldurabiliyor.

Bu haftanın en önemli gelişmelerinden biriyse Çarşamba günü Viyana’da başlayacak olan OPEC toplantısı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC zirvesi ABD piyasalarını yakından etkiliyor. Petrol fiyatlarının kontrol altına alınması için Rusya’dan üretimin azaltılması istenmişti. Üç gün sürecek toplantıda önümüzdeki yıl petrol fiyatlarının geleceğini belirleyecek önemli kararlar alınması bekleniyor. Yatırımcıların tahminleri OPEC’in üretimi azaltma kararını sürdürmesi yolunda. Suudi Arabistan Enerji Bakanı daha toplantı başlamadan üretimi azaltma konusunda diğer liderleri desteklediklerini belirtmişti. Grubun amacı petrolün varilini Mayıs ayında geldiği 60 dolar seviyesine yükseltmek.

Gelelim Kara Cuma’ya. Black Friday olarak bilinen bu gün ekonomi açısından çok önemli. Artık sadece Amerika’da değil birçok ülkede yapılan ucuzluk, Amerikan perakende sektörü için çok büyük önem taşıyor. İyi bir Şükran Günü sonrası alışveriş dönemi bir çok şirketin satış kotalarının tamamlanması için gerekli. Daha önceki yıllarda, Cuma sabaha karşı ucuzluktan yararlanmak isteyenlerin birbirilerini ezerek alışveriş merkezlerine hücum ettiği gündü Black Friday. Ama bu kavram, Amazon gibi online satış platformlarının çok büyük indirimler dağıtmasıyla azaldı diyebiliriz.

Bu durumu değiştirmek ve müşterilerin mağazalara dönmesini sağlamak için perakende devleri birbirinden ilginç yöntemlere başvuruyor. Walmart bunların başında geliyor. Şirket Cuma gününden itibaren tüm Aralık ayı boyunca mağazalarında partiler düzenleyeceğini açıkladı, Sears zinciri Kasım ayı boyunca tüm ürünleri indirimli satıyor, Macy’s New York’taki en büyük mağazasını tam bir karnaval yerine dönüştürdü ve Samsung Pop Up Store açıldı. Batma tehlikesiyle karşı karşıya olan JC Penney şirketi de Şükran Günü, yani Perşembe günü alışveriş yapacak olan müşterilere 500 dolarlık hediye çeki vereceklerini açıkladı. Kısaca klasik perakende şirketleri Amazon’la mücadele edebilmek için birbirinden ilginç yöntemler seçiyorlar bu tatil sezonu boyunca. Bu yıl alışveriş döneminin nasıl geçeceğini yine rakamlar gösterecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG