Erişilebilirlik

Pire'deki Sığınmacı Kamplarında Gerginlik Artıyor


Avrupa Birliği yasadışı sığınmacıları Suriyeli sığınmacılar karşılığında sınır dışı etme planını uygulamaya çalışırken, yetkililerin başka bölgelere taşımak istediği Pire’deki kamplarda gerilim tırmanıyor.

Dün çatışmaların yaşandığı Yunanistan’ın Pire limanında 4 bin 700 sığınmacının kaldığı düşünülüyor.

Kameralara yansıyan görüntülerde bir grup genç adam yolun ortasında oturarak protesto gösterisi düzenliyor, trafiği engelliyor liman yetkilileri ile çatışıyor. Polis çatışmalarda en az bir kişiyi gözaltına aldı.

Olay, 200 kişilik sığınmacı grubunun Türkiye’ye geri gönderilmesinden iki gün sonra gerçekleşti. Bu kişilerin karşılığında AB 200 Suriyeli sığınmacı alacaktı. Söz konusu plan insan hakları örgütleri arasında endişelere neden olmuş durumda.

Yunanistan-Makedonya sınırındaki Idomeni sığınmacı kampında da çatışmalar vardı. Yaklaşık 40 kişi polisi iterek sınırların açılmasını istedi.

11 bini aşkın kişi haftalardır Idomeni kampında sıkışmış durumda.

Avrupa Birliği yetkilileri dün sığınmacılar için iltica başvurusu şansı tanınmadan otomatik olarak geri gönderilmeyeceklerini belirtti.

Avrupa Mülteci Destek Ofisi sözcüsü Jean Pierre Schembri, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, herkesin mülteci olmak için başvuru hakkına sahip olacağını söyledi.

Schembri, yaklaşık 70 kişilik bir ekiple birlikte Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki anlaşma gereği Midilli’ye prosedür işlemleri için gelmişti.

Cuma günü de 200 kişinin Türkiye’ye geri gönderilmesi planlanıyor.

Yeni prosedürün Moria’daki 3 bin sığınmacının işlemlerini yavaşlatacağı belirtiliyor.

Avrupa Birliği yetkilileri binden fazla sığınmacının mülteci olmak için başvurduğunu söyledi. Perşembe’den itibaren yetkililer günde sadece 50 kişiyle ilgilenebilecek. Yunan yetkililer Türkiye’den her gün 300 ila 500 sığınmacının gelmeye devam ettiğini söyledi.

Yunan yetkililer: 'İki haftaları var'

Bu arada Yunanistan’da yetkililer ülkenin en büyük limanında kalan binlerce sığınmacının, askerlerce inşa edilen kamplara taşınması için iki haftaları olduğunu ya da zorla limandan çıkartılacaklarını söyledi.

Uyarı 52 bin sığınmacının organize olarak kurulmuş kamplara gitmek istememesi üzerine geldi.

Bu arada Türkiye, Yunanistan’dan geri gönderilen Suriyeli sığınmacılara geçici koruma statüsü sağlayan bir kuralı hayata geçirdi. Bu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan anlaşma gereğiydi.

Bu statü, 20 Mart’tan sonra yasadışı olarak Yunan adalarına geçen ve Türkiye tarafından yeniden kabul edilenlerden koruma isteyenlere sağlanacak.

Papa Midilli'ye gidecek

Papa Françesko da 16 Nisan’da Midilli Adası’na gidecek. Vatikan ziyaretin amacının sığınmacılara destek olduğunu söyledi.

Papa sürekli olarak sığınmacılara desteğini açıklıyor ve Avrupa Katolik kiliselerinin sığınmacı aileleri kabul etmesini istiyor.

Erdoğan: 'AB anlaşmanın gereğini yerine getirmeli'

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Türkiye ile varılan anlaşmanın gereğini yerine getirmezse, Ankara’nın anlaşmayı uygulamayacağını söyledi.

Erdoğan, “Eğer Avrupa Birliği gerekli adımları atmazsa, eğer yükümlülüklerini yerine getirmezse, Türkiye de anlaşmayı hayata geçirmez" dedi.

Anlaşma gereği Türkiye 20 Mart’tan itibaren yasadışı yollardan Yunanistan’a ulaşan sığınmacıları geri alıyor. Geri dönen her Suriyeli için Avrupa Türkiye’den bir Avrupa ülkesine yerleştirilmek üzere bir sığınmacı alacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG