Erişilebilirlik

Pilotların Cenazeleri Türkiye'de


Genelkurmay, önceki hafta Suriye tarafından düşürülen F-4 keşif uçağının pilotlarının cenazelerinin Malatya’ya gönderildiğini bildirdi.

Pilotların cesetleri dün Suriye karasularında, Akdeniz’in dibinden çıkarılmıştı. Türk donanmasına çalışmalarında Amerikan Nautilus araştırma gemisi eşlik etti.

Genelkurmay internet sitesinde deniz yüzeyinden ve dibinden çıkarılan enkaz parçaları ve pilotların malzemelerinin fotoğraflarına yer verdi. Fotoğraflar arasında pilotların botları ve kaskları da bulunuyor.

RF-4 keşif uçağı, 22 Haziran’da Suriye tarafından vurularak düşmüştü. Türkiye uçağın uluslararası hava sahasında vurulduğunu savunurken, Suriye uçağı kendi hava sahasında uçaksavar ateşiyle düşürdüğünü açıklamıştı.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, uçağın daha önce İsrail uçaklarının izlediği güzergahtan gittiğini iddia etmiş, Türk uçağı olduğunu düşürdükten sonra öğrendiklerini söylemişti.

Olay, Ankara ve Şam arasındaki gerginliğin daha da artmasına yol açmış, Türkiye Suriye’ye karşı angajman kurallarını değiştirdiğini açıklamıştı.

Öte yandan, Suriye’deki çatışmaların “hiç görülmemiş oranlara” ulaştığı bildirildi. Açıklamayı yapan Suriye’deki Birleşmiş Milletler gözlemci grubunun başkanı, derhal ateşkes yapılması gerektiğini söyledi. Norveçli Tümgeneral Robert Mood, silahsız gözlemcilerin bir ay önce askıya aldığı görevlerini sürdürebilmesi için ateşkese ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Suriye’de ordu ve direnişçiler arasında çatışmalar devam ederken, Irak Dışişleri Bakanı, el Kaide militanlarının sınırdan Suriye’ye geçip çatışmalara katıldığı yolunda ellerinde sağlam istihbarat olduğunu bildirdi. Hoşyar Zebari, el Kaide’nin “operasyon sorumlularının” Suriye’ye sızdığını ve terör saldırıları düzenlemeye çalıştığını açıkladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da şiddet olaylarından “terörist grupları” sorumlu tutuyor.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem adlı örgüt, bugün 13, dün de 99 kişinin öldüğünü bildirdi. Suriye’de 16 aydır devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısınınsa binlerce olduğu bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG