Erişilebilirlik

'Pilotlardan Biri Kokpit Dışındaydı'


Germanwings yolcu uçağının düştüğü alan
Germanwings yolcu uçağının düştüğü alan

Germanwings havayolu şirketine ait Airbus A320 uçağının Fransız Alpleri’nde düşmesi ve uçaktaki 150 kişinin tamamının hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kazanın nedeni konusunda yeni bir iddia ortaya atıldı.

Kazayı araştıran, ancak adı gizli tutulan bir uzman, New York Times gazetesinde çıkan açıklamasında, pilotlardan birinin kokpitten çıktıktan sonra kaza anına kadar içeri girmeyi başaramadığını bildirdi.

Uçağın kabin içi konuşmalarını kaydeden ses kayıt cihazına önceki gün ulaşılmıştı. Kaydı dinleyen uzman, New York Times’daki açıklamasında, “Kokpit dışındaki adam kapıyı hafifçe tıklattı, içeriden yanıt veren olmadı. Daha sonra kapıya daha kuvvetli vurmaya başladı, ama asla kapıyı açan olmadı” diye konuştu.

Uzman, ses kaydından pilotun kapıyı kırmaya çalıştığının anlaşıldığını belirtiyor. Bununla birlikte kokpit kapısının neden kilitlendiği açıklığa kavuşmadı. Uzman New York Times gazetesindeki yorumunda, “Kesin olan bir şey varsa, bu uçuşun son bulduğu sırada diğer pilot kokpitte yalnızdı ve kapıyı açmadı” diyor.

Gözler İkinci Kara Kutuda

Fransa’da Alp dağlarına esrarengiz bir biçimde düşen Alman Germanwings’e ait uçağın ilk kara kutusu dün dinlendi. İlk basın toplantısını düzenleyen BEA yetkilileri, uzmanlar temkinli açıklama yaparak, “Şimdilik kazanın nedenini söyleyemeyiz, ama uçak havada infilak etmedi” bilgisini vermekle yetindiler. Kaza alanında ise askeri helikopterler cesetleri çıkarmaya başladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Alman Başbakanı Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kazanın olduğu yere giderek bizzat bilgi aldılar.

Hollande, Merkel ve Rajoy, kazaya yakın bir kentte, Seynes-les-Alpes’de, kurulan kurtarma merkezinde, çalışmalarla ile ilgili yetkililerden birinci ağızdan bilgi aldı. Kazada yakınlarını kaybedenlere güçlü bir mesajı vermek isteyen üç lider, kurban yakınlarına dayanışma mesajı verdi. Temasların ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Hollande konuk iki politikacıya başsağlığı dilerken, Merkel, Fransız yetkililere kaza karşısında gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ederek, “Bu gerçek bir trajedi. Bizim bu ziyaretimiz bunu doğruluyor. Kurban yakınları burada kollar açık ağırlanacaklar” dedi. Rajoy da, yakınlarını yitirenlere başsağlığı dileyerek “Onların acılarına eşlik etmek ve edebildiğimiz kadar yardım etmek istiyoruz” diye konuştu.

BEA: ‘Kara kutu kullanılır halde’

Liderlerin açıklamaları, başkentte kara kutuyu inceleyen Fransa Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Havacılık Araştırma ve Analiz Bürosu’nun (Bureau d'enquêtes et d'analyses-BEA) Bourget Askeri Havaalanı’nda merakla beklenen basın toplantısını geciktirdi. Kokpit’te, pilotların konuşmalarını kaydeden kara kutudan edindikleri bilgileri paylaşan BEA Başkanı Rémi Jouty, kayıt cihazının kazadan ciddi zarar gördüğünü ancak ses kayıtlarının dinlenebilir olduğunu açıkladı. Jouty, “Şimdilik hiçbir senaryo göz ardı edilmiş değil” diyerek kazanın nedeni hakkında bir açıklama yapmadı.

Jouty’nin verdiği tek net bilgi, “uçağın havada infilak etmediği, çarpma nedeniyle parçalandığı” bilgisi oldu. Remi Jouty, her uçakta bulunan iki kara kutudan birisi olan pilotların konuşmalarını kaydeden (CVR) kayıt cihazını bulmayı başardıklarını ancak CVR’in son derece ender rastlanan bir biçimde tek başına dinlendiğini, uçağın tüm teknik göstergelerini kaydeden ikinci kara kutunun da bulunması gerektiğini dile getirdiler. Uzmanlar CVR kayıtlarını tüm ayrıntılarıyla dinleyip değerlendirmek için çalışmalarını sürdürecekler. İnceleme haftalar hatta aylar alabilecek. BEA Başkanı Jouty, “Bu aşamada uçağın neden düştüğünün nedenlerini söylemek olanaklı değil. Neden yardım istemedi ve neden kendisini sorgulayan hava kontrol yetkililerine yanıt vermediler? Şimdilik bu soruların yanıtlarını verecek durumda değiliz” dedi. Uzmanlar, 8 dakikalık düşüş anında pilotların sessizliğini açıklayamıyorlar. BEA yetkilileri, ikinci kara kutunun bulunması konusunda da iyimser olduklarını diile getirdi.

Enkaz alanında bulunan kokpit kayıt cihazı
Enkaz alanında bulunan kokpit kayıt cihazı

Pilotların son mesajı: ‘Direct IRMAR Merci 18G’

Basın toplantısında pilotların Marsilya’dan geçerken, Marsilya kontrol kulesine verdikleri son mesaj da açıklandı. Kontrol kulesi ile bağlantı kuran pilotlar, “Direct IRMAR Merci 18G" diyor. “Direct IRMAR” kontrol merkezinden onay alındığı ve IRMAR ile yola doğru devam edileceği anlamına geliyor. “18 G” ise Germanwings havayolu şirketinin radyo dalgası GWI18G’nin kısaltması. Ancak pilotlar bundan sonra acil durum anında bile “mayday, mayday” diye bilinen “acil çağrı” sinyali bile vermedi.

Cesetleri Interpol teşhis edecek

Kazanın ikinci gününde olay hala esrarını koruyor. Ancak Fransız, İspanyol ve Alman uzmanların yanı sıra Uluslararası Polis Örgütü İnterpol dahil olmak üzere dünyanın en iyi uzmanları, olayın aydınlanması için çalışmalarına devam ediyor. Interpol, Fransız yetkililerin talebi üzerine kazanın soruşturması için bir uzman ekip gönderdiğini açıkladı. Dört uzmandan oluşan bu ekip özellikle parçalanan cesetlerin kimliklerinin tespiti ve çeviri konusunda yardımcı olacaklar.

Arama çalışmaları gece durdu

Kaza yerinde arama çalışmaları, havanın kararması nedeniyle 19.50 civarında durdu. Öğleden sonra Fransız Hava Kuvvetleri’ne bağlı helikopterler kazada yaşamını yitirenlerin cesetlerini toplamaya başladı. Kaza yerinde arama operasyonunun güvenli yürütülmesini sağlayan jandarmalar geceyi, yalnızca helikopterle girilen 1500 metre yükseklikteki kaza alanında geçirecekler. Uzmanlar ve soruşturma ekipleri kaza alanında ikinci kara kutuyu arama çalışmalarına bu sabah devam edecek. Alman Lufthansa firması, kazada yaşamını yitirenlerin ailelerini taşımak için Düsseldorf ve Barcelona’dan Fransa’ya iki uçuş gerçekleştirecek.

‘Kayıt cihazındaki ses dayanılmaz bir gürültü’

Yargıtay’a uçak kazaları ile ilgili bilirkişilik yapan pilot François Grangier Liberation Gazetesine, “BEA’nın neden net bir açıklama yapmadığı” sorusuna, “Şimdilik hiçbir şey duyamazlar. Kayıt cihazları bir telefon kaydı gibi değil. Kayıt cihazından duyduklarınız dayanılmaz yükseklikteki bir gürültüden ibarettir. Uçaklar zaten gürültülü. Hele A320’ler özellikle çok gürültülü. Yani kayıt cihazı bütün bu gürültüleri kaydediyor. Ama bu gürültünün içinde herşeyin gizli olduğu sesler de kaydediliyor. Eğer pilot kask kullanırsa sesleri daha iyi duyarsınız. Bu olayda kask kullanıldı mı bilmiyorum. Ayrıca kimin konuştuğunu bilmiyoruz. Pilot mu, başkası mı konuşuyor bilemeyiz. Özetle hemen bir açıklama yapmak imkansız yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG