Erişilebilirlik

Pfizer’dan Omicron’a Özel Aşı  


Pfizer ve ortağı BioNTech, Salı günü, orijinal COVID-19 aşısını, son derece bulaşıcı Omicron varyantına karşı etkili olacak şekilde özel olarak ayarlanmış dozlarla karşılaştıran bir çalışma başlattığını açıkladı.

COVID-19 aşısı üreticileri, küresel sağlık yetkililerinin değişikliğe ihtiyaç olduğuna karar vermesi durumunda, aşılarını Omicron’la daha iyi eşleşecek şekilde güncelliyor.

Omicron'un aşılanmış kişilerde bile enfeksiyona neden olma olasılığı önceki varyantlardan daha yüksek olsa da, aşı içeriğinde bir değişikliğin gerekli olup olmadığı henüz net değil.

Orijinal aşılar, ağır hastalık ve can kayıplarına karşı hala iyi bir koruma sağlıyor. ABD'de ve diğer ülkelerde yapılan araştırmalar, ek bir takviye doz yapılmasının bu korumayı güçlendirdiğini veya enfeksiyonun daha hafif atlatılması şansını arttırdığını açıkça ortaya koydu.

Pfizer aşı araştırma biriminin başkanı Kathrin Jansen de, yaptığı açıklamada, mevcut aşının takviye dozlarının Omicron'a karşı üst düzey koruma sağladığını ancak zamanla aşının etkisinin Omicron ve diğer varyantlara karşı azalması olasılığına yönelik hazırlık yapılması gerektiğini ifade etti.

ABD’de yapılan yeni çalışmaya, güncellenmiş Omicron bazlı aşıların takviye veya asıl aşı olarak kullanımını test etmek üzere yaşları 18 ile 55 arasında değişen bin 420 sağlıklı yetişkin katılıyor.

Araştırmacılar, ufak değişikliklerin yapıldığı aşının güvenliğini ve orijinal aşılara kıyasla bağışıklık sistemini nasıl hızlandırdığını inceleyecek.

Bir gruba, 3-6 ay önce iki doz mevcut Pfizer aşısından olan yaklaşık 600 gönüllü, takviye olarak bir veya iki Omicron bazlı aşı olacak. Halihazırda üç normal doz Pfizer aşısı olmuş 600 kişiye de, normal aşının veya Omicron uyumlu versiyonun dördüncü dozu uygulanacak.

Çalışmaya ayrıca üç doz Omicron bazlı aşı olacak daha ,nce aşılanmamış gönüllüler dahil edilecek.

Pfizer'in CEO'su bu ayın başlarında CNBC'ye verdiği demeçte,şirketin Mart ayına kadar Omicron uyumlu dozlar hazırlayabileceğini söylemişti. Ancak şirketin "riskli" dediği üretim, bu dozların halka dağıtılacağı anlamına gelmiyor.

Pfizer ve diğer aşı üreticileri de önceki varyantlarla eşleşmesi için deneysel dozları hazırlayıp test etti.

2022'de 4 milyar doz aşı üretmeyi planlayan Pfizer, Salı günü, Omicron'a uyarlanmış bir versiyona ihtiyaç duyulması halinde de bu sayının değişmesinin beklenmediğini açıkladı.

Öte yandan BioNTech, ortağı Pfizer ile geliştirdikleri Omicron’a özgü aşının Mart ayında piyasaya sürülmesi hedeflerinin, klinik deney verilerinin ihtiyaç duyacağı zamana bağlı olduğunu, planlanan tarihe bağlı kalamayabileceklerini açıkladı.

Reuters’a açıklama yapan BioNTech sözcüsü, şu anda ilgili yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini belirterek, klinik araştırma verilerinin yasal başvurulara dahil edilmesinin ilk serilerin teslimatı üzerinde bir etkisi olabiliceğini ve şu anda Mart ayı sonuna kadar hazır olmasının beklendiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG