Erişilebilirlik

‘‘Pfizer Aşısı Belirti Göstermeyen Enfeksiyonlara Karşı %94 Başarılı’’ 


Pfizer ve BioNTech, İsrail’de yürütülen aşılama kampanyasından gelen verilerin, geliştirdikleri Corona virüsü aşısının, belirti göstermeyen (asemptomatik) enfeksiyonları önleme oranının yüzde 94 olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı. Bunun bulaşıcılığı önemli ölçüde önleyebileceği sanılıyor.

Reuters haber ajansına göre, İsrail’den gelen veriler Pfizer aşısının semptomatik vakaları, ağır hastalığı ve ölümü yüzde 97 önlediğini gösteriyor. Bu rakamlar aşının Aralık ayında açıklanan geç dönem klinik deneylerinden çıkan sonuçlarla da uyumlu.

İsrail Sağlık Bakanlığı daha önce 17 Ocak-6 Şubat arasında topladığı verilere dayanarak Pfizer/BioNTech aşısının asemptomatik vakaları yüzde 89,4 oranında azalttığı, semptomatik vakaları ise yüzde 93,7 oranında azalttığı sonucuna varmıştı.

Pfizer Yönetim Kurulu Başkanı Albert Bourla İsrail tarafından paylaşılan bu verilerin toplum için önemli olduğunu, verilerin bilmeden hastalığı başkalarına bulaştırma oranını çok düşürdüğünü gösterdiğini söyledi.

Çalışma virüsün ilk kez İngiltere’de ortaya çıkan varyantıyla ilgili de gerçek uygulamadan çıkan verileri ortaya koydu. Buna göre test edilen numunelerin yüzde 80’i bu varyanta aitti.

Ancak aşının Corona virüsünün ilk kez Güney Afrika’da test edilen varyantına karşı etkisi konusunda İsrail’de bu varyantın az olması nedeniyle değerlendirme yapılamadı.

İsrail Sağlık Bakanlığı’na göre ülkenin 9 milyonluk nüfusunun yüzde 55’i Çarşamba günü itibariyle Pfizer/BioNTech aşısının en az bir dozunu, yüzde 43’üyse her iki dozunu da oldu.

17 Ocak-6 Mart arasında toplanan verilere göre aşı olmayanların semptomatik Corona virüsüne yakalanma oranı aşılanmış olanlara göre 44 kat fazla. Aşılanmamış kişilerin hastalıktan ölme oranıysa aşılanmışlara göre 29 kat fazla.

İsrail Sağlık Bakanlığı ve Pfizer tarafından daha önce yapılan ancak yayınlanmayan bir çalışmaya göre asemptomatik hastaların bulaştırma oranıyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiği kaydedilmiş, İsrail’de asemptomatik kişilere test yapılma oranının düşük olduğunu belirtmişti.

Weizmann Bilim Enstitüsü’nden uzman Eran Segal’a göre Ocak ayındaki zirveden bu yana İsrail’de Corona virüsü kaynaklı ölümler yüzde 71, vakalar yüzde 55, ağır hasta sayısı yüzde 45 ve hastaneye kaldırılan ağır hasta sayısı yüzde 40 azaldı.

Çarşamba günü 2 bin 802 İsrailli’nin Corona virüsü test sonucu pozitif çıktı. Bu da toplam yaklaşık 99 bin testin yüzde 2,9’u anlamına geliyor.

XS
SM
MD
LG