Erişilebilirlik

Petrol Fiyatlarındaki Yeni Risk


Petrol Fiyatlarındaki Yeni Risk
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
Teröristler geçen ay Cezayir'de bir doğal gaz tesisine saldırdıktan sonra petrol fiyatları fırladı. Uzmanlar gelecekte petrol ve doğal gaz tesislerine karşı saldırıların daha da artacağı tahmininde bulunuyor. Üstelik bu saldırılarda daha gelişmiş silah ve taktikler kullanılması da mümkün.

El Kaide bağlantılı teröristlerin Ocak ayında Cezayir'deki doğal gaz tesisine düzenledikleri saldırıda hem tesisteki teçhizata zarar verildi, hem de çok sayıda kişi rehin alındı. Cezayir güvenlik kuvvetleri tesisi geri aldı, ama operasyon sırasında 37 rehine öldü.

Enerji tesislerinde çalıştırılan yabancı mühendisler, bu tesisleri hedef haline getiriyor. Ya yüksek fidye ya da dünyanın dikkatlerini bir davaya çekmek için rehin alınıyorlar.

Texas’taki Maguire Enerji Enstitüsü uzmanı Bernard Weinstein bu tarz tehditlerin özellikle Ortadoğu'da arttığına dikkati çekiyor. "Kuzey Afrika’da terör faaliyetlerinde büyük bir artış olduğu ortada."

Weinstein,"risk priminin" petrol fiyatlarını %10 arttırdığına dikkati çekiyor. Risk; üretim, nakliye, alım ve satım sürecinde maliyeti arttıran önemli bir etken. Örneğin işçiler tehlikeli bölgelerde daha yüksek ücret istiyor. Sigorta da daha pahalıya geliyor. Kar beklentisi çok olmazsa yatırımcılar yüksek riskli ortamlarda petrol şirketlerine yatırım yapmıyor.

Şiddet olayları, ya da sadece tehdidi bile arzı düşürüyor, fiyatları arttırıyor.

Breitling petrol şirketinden Chris Faulkner’a göre, gelecekte muhtemel saldırıların yıkıcı etkisi olabilir : "Ekonomik etkileri dev boyutta olabilir. Ham petrol fiyatları varil başına 5 ila 8 dolar oynarsa, ya da üretimde önemli bir aksama yaşanırsa -ki geçmişte 50 dolar yükselmişti- bu derhal benzin fiyatlarına yansır. Hem ekonomiler, hem de piyasalarda panik başlar. Bu da büyük zarara yol açar."

Bir başka enerji uzmanı Gal Luft'a göre siber saldırılar da enerji şirketlerinin korkulu rüyası: "Siber teröristler bu alandaki zaafın farkına vardıkça, teknik bilgilerini ve becerilerini de geliştirecekler. Bu durumda da küresel petrol ve doğal gaz piyasalarında panik yaratmaları mümkün."

Şimdiye kadar siber saldırganlar petrol ve doğal gaz sektörlerini değil, yalnızca elektrik şebekelerini hedef aldı. Ama Luft'a göre bu sonsuza kadar sürmez.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG