Erişilebilirlik

Petrol Fiyatlarında Rekor Düşüş


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın petrol üretiminin azaltılması konusunda anlaşamamalarının ardından Suudi Arabistan’ın üretimi arttırması ve fiyat kırmasıyla birlikte petrol fiyatı rekor düzeyde değer kaybetti.

Petrol fiyatları yüzde 30’ün üzerinde değer kaybederek 32 dolar seviyesine kadar indi. OPEC geçen haftaki görüşmelerde, günlük üretimin 1,5 milyon varil azaltılması konusunda, Rusya’nın itirazı üzerine anlaşma sağlayamamıştı.

Bu anlaşmazlık üzerine Suudi Arabistan’ın, tepki olarak üretim arttırma kararı alması ve fiyat kırması petrol piyasasında ciddi düşüşe neden oldu.

Bir süredir Corona virüsünün yarattığı ekonomik dalgalanma ve özellikle Çin’de üretimin düşmesiyle azalan petrol talebi, fiyatlarda düşüşe neden olmaktaydı. Fiyatlarda istikrar sağlamak adına OPEC, arzın düşürülmesini teklif etmişti.

Petrol fiyatları bu yılın başında, 70 dolar seviyelerindeyken Corona virüsü salgını nedeniyle 50 dolar seviyelerine kadar düşmüştü.

Avrupa borsalarında akaryakıt şirketlerinin hisselerinde de bu sabah yüzde 20’ler civarında değer kaybı görüldü. Avrupa’da piyasalarda da sert düşüşler görülüyor.

Londra borsasında yüzde 9’a varan kayıplar var. Almanya ve Fransa’da da piyasalarda yüzde 8 civarında bir kayıp söz konusu. Türkiye’de de Borsa İstanbul’da ilk seansta yüzde 4 civarında bir kayıp görüldü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG