Erişilebilirlik

Petrol Fiyatları Son 6 Ayın Zirvesinde


Amerika’nın İran’la petrol ticareti yapan ülkelere yaptırım muafiyetini kaldırma kararının ardından petrol fiyatları Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Brent ham petrol fiyatları varil başına 74,25 dolardan işlem gördü. Bu rakam en son kapanışa oranla 21 cent ya da yüzde 0,28’lik artışa denk geliyor. Petrol fiyatları Kasım ayında varil başına 74,70 düzeyine kadar yükselmişti.

ABD West Texas Intermediate ham petrol fiyatları da 39 cent ya da yüzde 0,59’lük artışla, 66,19 dolardan işlem gördüğü Ekim ayından bu yana en yüksek rakama çıkarak varil başına 65,94 seviyesine yükseldi.

Washington’ın yaptırım adımına rağmen, Suudi Arabistan gibi petrol tedarikçisi diğer ülkelerin petrol piyasalarını dengelemede boşluğu doldurabileceği yorumları yapılıyor.

Reuters’ın görüştüğü bir uzman, Suudi Arabistan’ın üretimi önemli ölçüde arttırma kararı almasına kadar petrol fiyatlarındaki mevcut artışın devam edeceğini öngörüyor.

ABD yönetimi haftanın ilk günü açıkladığı kararla, İran’dan petrol ithal eden ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülkeye yaptırımlardan tanıdığı muafiyeti kaldırmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’la petrol ticareti yapan ülkeleri, “Sağlanan fayda alınacak risklere değmez” sözleriyle uyarmıştı.
Yaptırımların geçen yıl yeniden yürürlüğe konmasından önce İran Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı OPEC içerisinde günde 3 milyon civarı varille dördüncü en büyük petrol üreticisiydi. Ancak Nisan ayında bu rakam günde 1 milyon varilin altına düştü.

Geçen yıl günde 585 bin 400 varil ham petrol satın aldığı İran’ın en büyük müşterisi Çin, ABD’nın kararına tepkili. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, kararın “Ortadoğu ve uluslararası enerji piyasasında kırılganlığı arttıracağı” değerlendirmesinde bulundu.

Amerikalı bir yetkiliye göre, ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol piyasalarındaki boşluğu dolduracakları yönündeki sözlerini tutacağından kuşku duymuyor.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih Pazartesi yaptığı açıklamada, ülkesinin, küresel petrol piyasasının dengesinin bozulmaması ve tüketicilere yeterli tedarikin sağlanması için diğer petrol üretici ülkelerle koordinasyon içinde olacağını vurgulamıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG