Erişilebilirlik

Petrol Fiyatları Birkaç Yılın En Düşük Seviyesinde


Oil rig pumpjacks, also known as thirsty birds, which is owned by Occidental Petroleum Corporation (Oxy), operates near Long Beach, California, July 30, 2013.
Oil rig pumpjacks, also known as thirsty birds, which is owned by Occidental Petroleum Corporation (Oxy), operates near Long Beach, California, July 30, 2013.

Amerika’da çıkarılan petrolün varil başına 100 dolardan 75.84 dolara düşmesiyle, petrol fiyatları son üç sene içerisinde ki en düşük seviyeye indi.

Brent ham petrol fiyatı ise 82.02 dolara düşerek son dört yılın en düşük seviyesine geriledi.

Riyad’ın gelecek ay Amerika’ya göndereceği petrol fiyatlarını indirdiğini açıklaması, tüm dünyada ham petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu. Texas ve Kuzey Dakota eyaletlerindeki artan doğal gaz ve petrol üretimi Sudi Arabistan’ın ABD’deki pazar payına sert etki yaptı ve küresel petrol fiyatlarında düşmesine neden oldu.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, üretimde bu yıl bir numaraya yükselen Amerika’nın gerisinde kaldı. Petrol fiyatında birkaç ay önce de indirime giden Riyad, Asya dahil olmak üzere birkaç bölgeye ihraç ettiği petrol fiyatını Aralık’ta tekrar yükselteceğini bildirdi.

Petrol fiyatlarının düşmesine, arz fazlalığı yol açtı. Avrupa ve Çin’deki zayıf ekonomik büyüme, talebin azalmasına yol açmıştı.

Suudi Arabistan dahil 12 ülke’nin oluşturduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), düşüşe geçen petrol fiyatlarını yeniden yükseltmek için günlük 30 milyon varil olan ham petrol üretimini azaltma karar almak için bu ay toplanmaya karar verdi. Petrol rezervlerinin yüzde 80'inden fazlasına sahip olan OPEC üyesi ülkeler, dünya pazarının yaklaşık yüzde 43’ünü kontrol ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG