Erişilebilirlik

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Sürüyor


Amerika’da alışveriş çılgınlığının yaşandığı Kara Cuma (Black Friday) ve yılbaşı dönemi öncesinde petrol fiyatlarındaki düşüş dünya ekonomisinde hareketlenmeye neden olurken tüketicilerin alım gücünün de artmasını sağladı. Ancak bu durumun uzun vadede ABD’de ekonomik büyümeyi etkilemesinden endişe ediliyor.

Düşüş henüz 2014-2016 dönemindeki varil başına 26 dolar seviyesine inmese de yakında kendini hissettirir seviyeye ulaşması bekleniyor. Brent ham petrol fiyatı varil başına 65 doların altına indi. Ekim ayının başındaysa Brent petrol fiyatı varil başına 86 dolarla dört yılın en yüksek düzeyini görmüştü. Amerikan ham petrolü de varil başına 55 doların altına düştü.

Düşük petrol fiyatları yılbaşı dönemindeki alışveriş furyası sırasında ABD’de perakendecilerin yüzünü güldürebilir. Ancak petrol üretilen ABD eyaletlerindeki yeni petrol sahalarında yatırımın azalması ABD ekonomisini uzun vadede olumsuz etkileyebilir.

Uzmanlar düşük petrol fiyatlarının ABD ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturmadığını ancak ekonomik büyüme rakamlarının etkilenebileceğini söylüyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün nedeni ABD, Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol arzını arttırmış olması. Başkan Donald Trump İran’ın petrol endüstrisine yönelik 5 Kasım’da uygulanmaya başlanan yaptırımlar öncesinde petrol arzını arttırma çağrısı yapmıştı. Yaptırımların fiyat artışına neden olmasından endişe ediliyordu ancak beklenen olmadı zira Washington, birçok ülkeye yaptırımlardan muafiyet tanıdı.

Başkan Donald Trump da bugün attığı tweet mesajında petrol fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekti ve “Fiyatlar giderek düşüyor. (Bu) harika! Amerika ve tüm dünya için vergi indirimi gibi. Tadını çıkarın! 54 Dolar, öncesinde 82 dolardı. Suudi Arabistan’a teşekkürler, ama fiyatları daha da düşürelim!” dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG