Erişilebilirlik

Petrol Felaketi ABD’deki Milli Parkları da Tehdit Ediyor


Amerikan Ulusal Parklar Müdürü, Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketi nedeniyle bölgede 40’dan fazla milli park ve yaban hayatı koruma alanının olumsuz yönde etkileneceğini söylüyor. Jonathan Jarvis, petrol kalıntılarının Florida eyaletinin güney ucundaki Key Adaları’na ulaşması durumunda etkinin büyük olmayacağı görüşünde.



Amerikan Ulusal Parklar Müdürü Jonathan Jarvis’e göre petrol sızıntısı, Meksika Körfezi boyunca uzanan 33 yaban hayatı koruma alanı ve sekiz milli parkı tehdit ediyor. Kongre’de bu konuya ilişkin oturumda konuşan Jarvis,: “Meksika Körfezi’ndeki adalarımızı, ulusal kıyılarımızı, bataklık alanlarımızı ve adaların arka kısımlarında sazlık bölgeleri koruma planlarımız hazır,” dedi. Jarvis, bir grup bilimadamının Meksika Körfezi kıyısındaki ulusal parkların durumunu değerlendirmek üzere bölgede çalışmalar yaptığını söyledi. Ekipler BP’nin denizdeki petrolü dağıtmak amacıyla kullandığı kimyasalların uzun ve kısa vadeli etkilerini de inceliyor.

Petrol, Meksika Körfezi’nden Florida’nın güneyindeki Key adalarına, oradan da Amerika’nın doğu kıyısına ilerleyen akıntıya karışmış durumda. Bölge, dünyanın en büyük üçüncü mercan kayalıklarına sahip. Key Adaları’nın en güney ucundaysa Tortugas Ulusal Parkı bulunuyor. Jonathan Jarvis, “Florida’nın güneyindeki Dry Tortugas, Big Cypress, Everglades ve Biscayne parklarında petrol kalıntısının şekil değiştirerek zift topakları haline geleceğini tahmin ediyoruz,” diyor. Denizde uzun süre kalan petrolün zehir oranı azalıyor. Jonathan Jarvis, hükümetin, Meksika Körfezi’ndeki petrolün değişimi konusunda BP’den bilgi aldığını söylüyor.

Yüzlerce yılda oluşan mercan kayalıkları, petrol tabakasının altında kalmış durumda. Bu da petrolün en büyük zararı zaten verdiğinin göstergesi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden uzmanlar, durumu yakından izliyor. Mercan Kayalıkları Koruma Dairesi Başkanı Kacky Andrews, “Mercan kayalıklarına körfezin her yerinde rastlamak mümkün. Bu nedenle bu bölge, balıkçılık açısından çok zengin. Kayalıklar petrol tabakasının altında kalmış durumda,” şeklinde konuşuyor.

Mercan kayalıkları, balıkların ana yaşam alanı.Andrews,“Mercan kayalıkları, balıkların biraraya gelmeleri, yumurtlamaları ve üremeleri için son derece değerli alanlar. Balıkların yaşam merkezi olan kayalıklar, Meksika Körfezi’ndeki balıkçıların da geçim kaynağı. Bu bölgeler ayrıca kendi başlarına da birer doğa harikası. Bazı kayalıkların en az 4 bin yıllık olduğunu düşünüyoruz,” diyor.

Daha önce bu çapta bir sızıntı görülmediği için hasarın boyutunu anlamanın da zor olduğu görüşünde olan Andrews, “Mercan kayalıkları okyanus tabanının yalnızca binde birini oluşturuyor ancak deniz canlılarının yüzde 25’inden fazlasına ev sahipliği yapıyor,” şeklinde konuşuyor.

Durum büyük olasılıkla uzun süre açıklık kazanmayacak.

XS
SM
MD
LG