Erişilebilirlik

Pervin Buldan Bir Süreliğine Gözaltına Alındı


TBMM Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, bu sabah İstanbul’daki evinde bir süreliğine gözaltına alındı. Emniyet, Buldan’a mahkemenin zorla getirilme kararının tebliğ edildiğini açıkladı.

Pervin Buldan olayı Twitter hesabından "Gözaltına alındım" mesajıyla duyurdu. Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında, hakkında yakalama kararı bulunan Buldan, ifadesi alınmak üzere gözaltına alındı. Iğdır’daki bir konuşmasından dolayı, “Örgüt propagandası”, “Suç ve suçluyu övmekle” suçlanan Buldan, Bakırköy Adliyesinde nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Buldan, gözaltına alınmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle ifade vermeyeceğini söyledi. Mahkemeye çıkarılan Buldan, serbest bırakıldı.

Adliye çıkışında açıklama yapan Buldan, ifade vermediğini belirterek, “Bugün, talimatla duruşmam vardı ancak ifade vermeyeceğimizi de beyan ettik daha önce. Duruşmaya gelmeyeceğimizi zaten biliyorlardı. Gelip evden beni zorla gözaltına aldılar, adliyeye getirildim, mahkeme huzuruna çıkarıldım. Ancak sordukları sorulara cevap vermedim. İfade vermiyorum diye de beyan ettim. Bunun bir hukuksuzluk olduğunu da belirttim. Bugün yapılan gözaltıların aynı zamanda milletvekillerinin tutuklanmasının siyasi bir karar olduğunu ifade ettim. Şu anda 12 milletvekilimizin cezaevinde hukuksuz bir şekilde yattığını söyledim. Ayrıca, şunu hatırlattım mahkeme başkanına; ben Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni yöneten iki kadından biriyim. Ayşenur Bahçekapı, Almanya’da emniyette tutuldu 2 saat gözaltında kaldı, bu ülkenin Cumhurbaşkanı 'Kimse benim meclis başkanlığımı gözaltına alamaz’ dedi. Ancak, ben kendi ülkemde gözaltına alındım. İfade vermediğim için de mahkeme muhtemelen davayı tekrar Iğdır’a geri gönderecek. Çünkü, talimatla gelen bir dava. Dolayısıyla geri gönderdiler sanırım” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada ise uygulamanın gözaltı işlemi olmadığı belirtildi, Açıklamada, "Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan HDP İstanbul milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan'ın İstanbul'da gözaltına alındığına dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı gereği Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Pervin Buldan hakkında çıkartılan zorla getirilme kararı bugün saat 08.50'de kendisine ait ikamette tebliğ edilmiş, herhangi bir gözaltı işlemi yapılmamış olup, avukatı ile birlikte kendisine ait araçla mahkemeye intikal etmiştir' denildi.

Buldan’ın gözaltına alınmasına ilişkin, HDP Genel Merkezi de açıklama yaptı. Açıklamada Buldan’ın gözaltına alınmasının hukuksuzca olduğu ifade edildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG