Erişilebilirlik

Pentagon Yeni Silahlarını Açıkladı


Pentagon yeni savaş teknolojilerini açıkladı. Bunlar arasında insansız denizaltı avcıları, kertenkelelerden esinlenerek üretilen duvara tırmanabilen materyaller ve okyanus tabanından sekerek yukarı çıkan konteynırlar gibi ürünler var

İleri Savunma Araştırma Projeleri Dairesi (DARPA), 60 yeni ürünü, tasarımı ve programı kurumun tanıtım gününde kamuoyuyla paylaştı. Her sene düzenlenen gün Savunma Bakanlığı yetkililerine farklı projelerin durumu ve geliştirme aşamasındaki yerleri hakkında bilgi veriyor.

Farklı projelerin kullanım alanları sualtından uzaya kadar değişiyor. Savaş teknolojisinin her yönünü geliştirmeyi amaçlayan projeler kara operasyonlarından siber savaşa kadar her şeyle ilgili olabiliyor. Bu teknolojilerin bir kısmı “Sürpriz Tohumları” olarak adlandırılıyor. Bunlar düşmanın tahmin edemeyeceği projeler olarak nitelendiriliyor.

Anti-denizaltı Sürekli Takip İnsansız Aracı (ACTUV)

Denizaltı avcısı 40 metre uzunluğunda ve 3,3 metre genişliğinde. 127 tonluk bu araç tek depo benzinle 10 bin deniz mili kat edebiliyor. Bu dar gemi insanlar için çok dar. DARPA sözcüsü Jared Adams, bu aracın düşman denizaltılarını keşfedip takip edebildiğini, hatta uçak gemilerinin etrafında güvenlik çemberi oluşturabileceğini söylüyor. Yani, ACTUV, uçak gemilerinin savunması için gerekli toplam asker sayısını düşürüyor ve on milyonlarca dolarlık tasarruf sağlıyor.

ACTUV’un bir örneğin San Diego açıklarında demirli.

Yukarı Düşen Yük (UFP)

Yukarı Düşen Yük (UFP) tasarımı, insansız, öldürücü özelliği olmayan sistemleri okyanus tabanına yerleştirmeyi içeriyor. Yıllarca tabanda kalan bu materyalin gereksinim olduğunda “Yukarı Doğru Düşmesi” ya da başka bir deyişle okyanus yüzeyine çıkması planlanıyor. DARPA’nın web sitesinde bu önceden yerleştirilmiş materyalin her tür deniz operasyonuna yardımcı olabileceği ve mevcut teknolojilere göre tasarruf sağlayacağı belirtiliyor.

Adams, bu programın 3 bölümlük geliştirme aşamasının 2’inci aşamasında olduğunu belirtiyor.

“Geckskin” Projesi

Z-Man programının sürdürdüğü “Geckskin” projesi adını, geko ya da ev keleri olarak bilinen ufak bir sürüngenden alıyor. Program, kelerlerin ve örümceklerin biyolojik sistemlerinin sentetik versiyonlarını üreterek insanların ağır askeri teçhizatla tırmanma yeteneklerini arttırmayı amaçlıyor. Sentetik olarak üretilen yapışkanlar, kelerlerin dikey ortamlarda kolaylıkla yürümesinden ilham almış.

Geckskin, sert bir kumaş ve kauçuğa benzeyen bir madde ile birleştiğinde yapışkanlığı daha da artıyor. DARPA, 2012 yılında yapılan konsept sunumunda cama dikey olarak yapıştırılan ufak bir Geckskin tabakasının 270 kiloluk ağırlığı taşıyabildiğini gösterdiklerini belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG