Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı Vekilinden Irak'a Sürpriz Ziyaret


ABD Savunma Bakanı Vekili Pat Shanahan, Afganistan’daki görüşmeleri sonrası Irak’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiriyor. Shanahan’ın gündeminde Suriye’den çekilme sonrası Irak’taki ABD birliklerinin durumu var.

Shanahan başta Başbakan Adil Abdülmehdi olmak üzere Iraklı liderlerle bir araya gelecek; ardından da Amerikalı komutanlarla birliklerin Suriye’den çekilmesini görüşecek.

Irak’ı ilk ziyaretini gerçekleştiren Pat Shanahan, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Hükümetin daveti üzerine Irak’tayız ve Irak’ın güvenlik kapasitesini inşa etmek çıkarımızadır’’ dedi.

Savunma Bakan Vekili, Suriye’deki ABD birliklerinin Irak’a kaydırılıp kaydırılmayacağı sorusuna ise, ‘’Bu konuları ziyaretim boyunca konuşacağız’’ yanıtını verdi.

Shanahan IŞİD’in bölgede yeniden güç kazanması olasılığı ile ilgiliyse diğer Amerikalı istihbarat ve askeri yetkilileriyle benzer bir yorumda bulundu ve sürdürülebilir çabanın önemine dikkat çekti. Pat Shanahan, ‘’Durum takibi, güvenliğe destek konularında koalisyon ortaklarımıza güveniyoruz’’ dedi.

Shanahan, Washington’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada Irak'ın IŞİD'e karşı verdiği savaşta durumu ilk elden öğrenmek istediğini söylemişti

Trump'ın İran açıklamasını yatıştırma ziyareti mi?

Trump, geçen günlerde IŞİD’le mücadele koalisyonunun görev tanımını aşan bir açıklama yapmış ve Suriye'den çekilecek birliklerin bir bölümünün Irak'a yerleştirilebileceğini ve ABD'nin bu üsten İran'ı izlemeye devam edebileceğini söylemişti.

Shanahan’ın bu açıklamaya tepkili olan Irak yönetimine güven vermeye çalışacağı belirtiliyor.

16 yıl önce Irak’ı işgal eden ve Saddam Hüseyin’i deviren ABD'nin Irak birliklerini eğitmek ve danışmanlık yapmak için 5 bin 200 civarında askeri bulunuyor.

Patrick Shanahan, Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekileceklerini açıklaması sonrası görevinden ayrılan Savunma Bakanı Jim Mattis'in yerine getirilmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG