Erişilebilirlik

Pentagon: ‘Üst Düzey Bir IŞİD Lideri Öldürüldü’


Amerika Savunma Bakanlığı, koalisyon güçlerinin bu ayın başında Rakka yakınlarında düzenledikleri nokta atışlı bir saldırıda IŞİD’in üst düzey liderlerinden birini öldürdüğünü açıkladı.

Pentagon sözcüsü Peter Cook, Vail Adil Salman el Fayad’ın 7 Eylül’de düzenlenen hava saldırısında öldüğünü bildirdi. Kimi zaman ‘Dr. Vail’ diye de anılan El Fayad, IŞİD’in sözde “enformasyon bakanlığını” yürütüyordu.

Peter Cook, el Fayad’ın örgüte emirleri dağıtan ve o emirlerin yerine getirilip-getirilmediğini denetleyen üst düzey şura üyelerinden biri olduğunu açıkladı. El Fayad IŞİD’in propaganda videolarının hazırlanmasından, işkence ve idamların teşvikine kadar bir dizi görevden sorumluydu.

Pentagon’a göre el Fayad ayrıca kısa süre önce öldürülen IŞİD’in sözcüsü ve üst düzey strateji sorumlularından Ebu Muhammed el Adnani’nin de yakın bir ortağıydı. Adnani de 30 Ağustos’ta düzenlenen saldırıda öldürülmüş, ölümü Amerikan kuvvetleri tarafından ancak 12 Eylül’de doğrulanmıştı.

Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Adnani’in yabancı militanların devşirilmesinden, Suriye ve Irak’ta kendi kontrolleri dışındaki bölgelerde düzenlenen saldırıların idaresinden sorumluydu.

Paris, Brüksel ve İstanbul’daki havalimanlarındaki silahlı saldırılardan, Sina Yarımadası üzerinde bir Rus yolcu uçağının düşürülmesinden, Ankara’da geçen yıl 10 Ekim’de Gar önünde düzenlenen bombalı saldırıdan, Bangladeş’teki kafe saldırısından hep Adnani sorumlu tutuluyordu. Bu saldırılarda 1800’ün üzerinde kişi hayatını kaybetmiş, 4 binin üzerinde kişi yaralanmıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG