Erişilebilirlik

Pentagon: 'Tişrin Barajı IŞİD'den Geri Alındı'


Pentagon: 'Tişrin Barajı IŞİD'den Geri Alındı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Savunma Bakanlığı Pentagon, Amerika’nın desteklediği Demokratik Suriye Güçleri’nin, dört gün süren çatışmalardan sonra kilit önemdeki Tişrin Barajı’nın IŞİD’ten geri alındığını açıkladı. Pentagon yetkililerine göre, Halep kentinin 90 kilometre doğusunda, Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı’nın IŞİD’İn en önemli ikmal yollarından biri olduğunu söylüyor.

Kobani kentinin güneyinde IŞİD’le savaşan Demokratik Suriye Güçleri, 20’den fazla köyü geri aldı. Bu kazanımların en önemlisi de Tişrin Barajı’nın ele geçirilmesi oldu. Böylece Demokratik Suriye Güçleri, Fırat Nehri’nin batısına geçmeyi başardı

Demokratik Suriye Güçleri'nden Redur Tilkhezal, “Tişrin Barajı’na ulaştık. Şu anda barajın üzerindeyiz. Arkadaşlarımız daha ilerde. Biz de onlara katılacak ve savaşmaya devam edeceğiz. Bazı arkadaşlarımız da, barajın kuzeyine ve batısına geçti” diye konuştu.

Stratejik önemdeki Tişrin Barajı, Suriye’nin kuzeyindeki elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. Ayrıca Tişrin Barajı’nın ele geçirilmesi, kuzey Halep’teki IŞİD mevzilerinin Fırat Nehri’nin doğusundaki Rakka kentiyle ilişkisini de kesiyor. IŞİD Rakka’yı başkent ilan etmişti.

Yerel Suriye birlikleri, koalisyonun hava saldırılarıyla destekleniyor. Pentagon, operasyon sırasında 26 hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Hava desteğinden memnun olduklarını söyleyen yerel güçler, Amerika’dan ve koalisyon güçlerinden daha fazlasını beklediklerini belirtiyor.

Demokratik Suriye Güçleri'nden Telel Silo şunları söyledi: “Hava saldırıları yardımcı oldu. Ancak silah yardımı beklentilerimizin altında kaldı. Cephane sağlandı ama yeterli olmadı. Kendi imkanlarımızı kullandık. Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin, teröristlere karşı verdiğimiz mücadelede bize daha fazla destek vermesini umuyoruz.”

Güvenlik uzmanlarına göre, Tişrin Barajı’nın ele geçirilerek Fırat Nehri’nin batısına ulaşılması, Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’i zayıflatmaya devam edeceğinin göstergesi. Ancak uzmanlar, IŞİD’in en kalesi olan Rakka kentine saldırı planları yapmak için henüz çok erken olduğuna dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG