Erişilebilirlik

Pentagon: 'Suriye'de Yeni Bir Ordu Kurmayacağız'


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'de yeni bir ordu ya da konvansiyonel sınır muhafız gücü oluşturmayacaklarını açıkladı.

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Suriye'deki yerel güvenlik güçlerini eğitmeye devam ettiği belirtilerek, "Eğitimler, savaşta büyük yıkıma uğramış yerleşim birimlerine geri dönen mülteciler için güvenliği arttırmak üzere tasarlandı. Ayrıca, bu eğitimler IŞİD militanlarından temizlenmiş ve halen yönetim boşluğu olan bölgelerde örgütün (ŞİD) yeniden ortaya çıkmaması için gerekli. Bu yeni bir ordu ya da konvansiyonel sınır muhafız gücü değil" denildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Bu eğitim ve bu güçler, IŞİD'in kalıcı biçimde yenilgiye uğratılması, istikrar sağlama çabalarının kolaylaştırılması ve BM öncülüğündeki Cenevre sürecini destekleyecek koşulların oluşturulmasına yönelik kampanya hedefleriyle uyumludur. Suriye'de IŞİD'e karşı askeri kampanya bitmedi ve Orta Fırat Nehri Vadisi'nde çatışmalar hala sürüyor. Bu güvenlik güçleri, IŞİD savaşçılarının Suriye'den kaçmasını önlemeye ve kurtarılmış bölgelerde yerel güvenliği arttırmaya odaklanmış durumda. Suriye'deki iç savaşa Cenevre'de daha uzun vadeli siyasi çözüm bulunmasını beklerken, bu güçler yerel nüfusu koruyacak ve IŞİD'in ABD, müttefikleri ve ortaklarına karşı yeni saldırılara girişmesini önlemeye yardımcı olacak. Bugüne kadar koalisyonun Suriye'de desteklediği operasyonlar sayesinde IŞİD kaybettiği bölgelerin hiçbirini geri alamadı. Bunu devam ettirmeye kararlıyız."

'Türkiye'nin güvenlik kaygıları meşru'

Pentagon, açıklamasında Türkiye'nin güvenlik kaygılarının farkında olduklarını da belirtti.

Açıklamada, "Koalisyon ortağımız ve NATO müttefiki Türkiye'nin güvenlik kaygılarının tümüyle farkındayız. Türkiye'nin güvenlik kaygıları meşrudur. Suriye'de IŞİD'i yenilgiye uğratmaya yönelik çabalarımız hakkında Türkiye'yle tamamen şeffaf olmaya ve terörle mücadele çabalarında NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanında yer almaya devam edeceğiz" denildi.

Pentagon'un açıklamasında, "ABD ve küresel koalisyondaki ortaklarının IŞİD'i yenilgiye uğratma ve Suriye'yi istikrarlaştırmaya dönük ortak kararlılıklarının sarsılmaz olduğu" vurgusu da yapıldı. Açıklamada, "Suriye BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında belirtilen siyasi süreç üzerinden kendi geleceğine karar vermeli" ifadesi kullanıldı.

ABD öncülüğündeki IŞİD'le mücadele koalisyonunun, Suriye 'nin Türkiye ve Irak sınırları boyunca güvenliği sağlayacak ve çoğunluğu Kürtler'den oluşan Suriye Demokratik Güçleri'nin idaresi altında faaliyet gösterecek 30 bin kişilik yeni bir güç oluşturmayı planladığı yönünde haberler çıkmıştı. Koalisyon kaynaklarına dayandırılan bu haberlere Türkiye sert tepki göstermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oluşturulmasının planlandığı öne sürülen yeni güç için "terör ordusu" ifadesini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG