Erişilebilirlik

Pentagon Obama Dönemini Değerlendirdi


Amerika Savunma Bakanlığı Obama dönemindeki çalışmaları ile ilgili bir rapor açıkladı. Raporda hem yürütülen askeri operasyonlara değinildi hem de yeni yönetime tavsiyelerde bulunuldu. Rapor ile birlikte başkan Obama’nın bir değerlendirme mektubu da yayımlandı.

Savunma Bakanı Ash Carter, raporda Amerika’nın yeni seçilmiş başkanı Donald Trump yönetiminin, Rusya ile Suriye’de teröristlere karşı ortak mücadele ve savaşı sona erdirme konusunda çalışmaya devam ederken, NATO üyeleri ve Asya Pasifik bölgesindeki müttefik ülkeler ile de ilişkileri geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Carter, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakına Amerika’nın tepkisi, bölgedeki ortak tatbikatların artırılması ve askeri mühimmat ve kaynakların yeniden yerleşimi konularına dikkat çekti.

Savunma bakanı, “Amerika, NATO ile ilişkilerini Rusya’nın Avrupa’daki saldırgan tavrına karşı sürdürmek zorundadır “ dedi.

Rusya Suriye’deki askeri operasyonlarına 2015 yılının sonlarına doğru devlet başkanı Beşar Esat’a destek vermek amacıyla başladı. Carter Rusya’nın bu müdahalesinin bölgedeki durumu daha tehlikeli hale getirdiğini şiddet sarmalını iyice arttığını ve sorunu içinden çıkılmaz hale getirdiğini söyledi.

Rusya’nın Suriye müdahalesi konusunda ise Carter, “Suriye Rusya’nın desteğinin ardından birçok bölgede ilerleme kaydetti ki; bunların arasında geçtiğimiz ay Halep’in kontrolünün yeniden sağlanması da var. Rusya operasyonlarına teröristleri hedef alacağını söyleyerek başlamıştı ama çoğu zaman hava saldırında ılımlı muhaliflerin kontrolünde olan bölgeleri vurdu” değerlendirmesini yaptı.

Carter raporda İran konusuna da değindi. Savunma Bakanı, İran’ın Suriye’de Esat’a, Lübnan’da Hizbullah’a Yemen’de Hutu isyancılarına destek vermesinin İran’ın Ortadoğu’ya etkisinin kötü örnekleri olduğunu dile getirdi.

Raporda İran ile Amerika’nın da aralarında bulunduğu altı ülkenin vardığı nükleer anlaşmaya da değinildi. Carter anlaşma ile ilgili olarak “Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran’ın anlaşmaya uyduğunu söyledi bizim de şu an hedefimiz İran’ın nükleer programının kontrol altında olmasını temin etmek” dedi.

Savunma Bakanı, İsrail’e 10 yıl boyunca sağlanacak 38 milyar dolarlık askeri yardımın Trump yönetiminin öncelikli konularından biri olması gerektiğini söyledi. Carter ayrıca aralarında Körfez İşbirliği Teşkilatı üyelerinin de bulunduğu bölge ülkeleri ile 100 milyar dolarlık silah satışı anlaşmalarının da önemine dikkat çekti.

Obama yönetiminin askeri alandaki en önemli icraatı bir önceki başkan George W. Bush döneminde başlayan Irak ve Afganistan operasyonlarında frene basması oldu. Irak’taki operasyonlara 2011 yılında son verildi Afganistan’da askeri denetim 2014’de yerel kuvvetlere devredildi.

Raporla birlikte yayınlanan Başkan Obama’nın mektubunda da askeri operasyonlar konusunda değerlendirmeler yer aldı. Obama kendisinin başkanlık döneminde Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlara karşın Amerika içerisinde herhangi bir yabancı teröristin karıştığı bir saldırı yapılmamış olmasına atıfta bulundu.

Obama mektubunda “Irak ve Afganistan’dan 180 bin asker çektik ve sayıyı sadece 15 bine indirdik. Şu an 70 ülkenin katılımı ile bu güne dek İŞİD’e karşı 16 bin hava saldırısı gerçekleştirdik. Bu operasyonlar sırasında iki yılda 10 milyar dolar harcadık ki bu Irak savaşının en üst seviyede devam ettiği dönemde sadece bir ayda harcanan rakama denk düşüyor” dedi.

Savunma Bakanı Carter’ın raporunda değindiği bir başka nokta ise 2011 yılında El Kaide lideri Usama Bin Ladin’in, geçen yıl da Taliban lideri Molla Aktar Mansur’un öldürülmesi oldu.

Raporda ayrıca Obama döneminde insansız hava araçlarının kullanılmasının ciddi derecede arttığı ve bunun savaş uçakları ile düzenlenen operasyonlardan fazla olduğuna da dikkat çekildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG