Erişilebilirlik

'Kunduz’daki Bombalama Soruşturulacak'


Pentagon: Kunduz’daki Bombalama Soruşturulacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter, Afganistan’ın Kunduz kentinde 22 kişinin öldüğü “Sınır Tanımayan Doktorlar” (Medecins Sans-Frontieres) örgütünün işlettiği hastanenin bombalanması konusunda geniş kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yürüteceklerini açıkladı.

Savunma Bakanı Ash Carter, Kunduz’daki olayın ‘karmaşık ve karışık’ olduğunu söyledi ve ayrıntılı bir soruşturma sözü verdi. Carter ayrıca bölgede tıbbi yardım ihtiyacı doğması durumunda Amerikan kuvvetlerini yardımla görevlendirdiğini de açıkladı.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, 12 hastane görevlisi ve 10 hastanın öldüğü bombalama sonrası, uluslararası bağımsız bir soruşturma yapılmasını istiyor.

Örgütün Faaliyet Direktörü Dr. Bart Janssens tepkilerini şöyle dile getirdi: “Hastane 4 yıldır hizmet veriyordu. Bir futbol sahasından daha büyük bir alanı kaplayacak kadar büyüktü. Ve biz birçok kez çatışan her gruba koordinatlarımızı bildirmiştik. Bu yüzden bu saldırıyı anlayamıyoruz ve ‘sivil kayıp’ olduğumuz yorumlarını kabul edilemez buluyoruz.”

Adlarının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer, Afgan ordusuna yardım eden Amerikan güçlerinin saldırı altında oldukları ve hava takviyesi istediklerini söyledi. Afgan yetkililer de birliklerinin hastanenin yerleşkesinden Taleban saldırısı yapılıdığını söylediğini belirtti.

Kızılhaç Uluslararası Komitesi’nden Jean-Nicolas Marti, hava saldırısı için verilen nedenleri kınadı ve şöyle konuştu: “Uluslararası savaş hukukuna göre, hastanelerdeki kişiler hasta rolü yapsa da, hastanelerin hedef alınması yasal değil. Uluslararası savaş hukukunda her zaman uygulanması gereken bir ilke vardır o da orantılı, ölçülü davranma ilkesi. Kunduz’da olanlara bakarsak bu ilkenin dikkate alınmadığını söyleyebiliriz.”

Başkan Obama da saldırıda ölen sağlık çalışanları ve siviller için baş sağlığı dileklerini iletti.

Kunduz sakinleri geçen hafta yaşanan Taleban saldırısından beri ilk defa evlerinden çıkmaya başladı.

Hükümet yetkilileri Taleban’la bir haftadır süren çatışmalar sonrasında kentin kontrolunu ele geçirdiklerini bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG