Erişilebilirlik

Pentagon: İŞİD İlk Kez İncirlik'ten Vuruldu


İncirlik Üssü'ne ulaşan insansız hava araçları (İHA)
İncirlik Üssü'ne ulaşan insansız hava araçları (İHA)

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon, Amerika'ya ait insansız hava araçlarınının (İHA) İncirlik Hava Üssü'nden kalkarak Suriye'deki IŞİD hedeflerini ilk kez vurduklarını açıkladı. Pentagon ayrıca, Amerikan savaş uçaklarının İncirlik'e intikalinin sürdüğünü bildirdi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin Türkiye sınırına yakın, IŞİD kontrolundaki bölgelere müdahale kapsamında, İncirlik üssüne Amerikan askeri uçakları ve insansız hava araçları (İHA) ulaşmaya başladığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı ayrıca Amerika ve Türkiye’nin yakında IŞİD’e karşı ‘kapsamlı bir savaş’ başlatacağını da kaydetti. Bu kapsamda, IŞİD’le savaşan ılımlı muhalefet için de daha güvenli bir ortam yaratılacağını söyledi.

Çavuşoğlu bu mesajları, Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği zirvesi için gittiği Malezya’da, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yle yaptığı görüşme sonrası verdi.

Kerry ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la da bir araya geldi. Lavrov, IŞİD’i tüm bölge için ortak tehdit olarak niteledi. Ancak Lavrov, isyancı gruplar dahil, Suriye’deki tüm güçlerin mücadeleden uzak bir duruş sergileyerek, örgüte karşı ortak bir tavır almadığı görüşünü savundu

İki bakan, ABD ve Rusya’nın İŞİD’le mücadele konusunda görüşmeleri sürdüreceğini bildirdi.

IŞİD militanlarına karşı ortak bir ittifak kurulmasını destekleyen Moskova, Esat rejiminin yanında yer alıyor. Washington ise, Esat hükümetine karşı savaşan ılımlı isyancıları destekliyor.

Türkiye ile Amerika, Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nün Amerikan uçaklarına açılması konusunda geçen ay anlaşmıştı.

Yetkililer, IŞİD’e karşı mücadele planının bir parçası olarak Türkiye’nin Suriye sınırında 100 km’lik “IŞİD’den arındırılmış bölge” olarak tanımladıkları bölge yaratılacağını açıkladı. Ancak plan, Türkiye’nin Amerika’dan uzun süredir talep ettiği uçuşa yasak bölge oluşturulmasını kapsamıyor.

IŞİD örgütüne karşı Suriye’de başlatılan operasyonlar geçen yıl Eylül ayından bu yana Amerika öncülüğündeki koalisyon güçlerince yürütülüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG