Erişilebilirlik

Obama: 'IŞİD'le Mücadelede Yalnız Değiliz'


Obama Beyaz Saray'da konuşurken
Obama Beyaz Saray'da konuşurken

Başkan Obama Suriye'de terörist yuvalarını hedef alan hava saldırılarına beş Arap ülkesinin katılmasının Amerika'nın IŞİD ile savaşta yalnız olmadığını gösterdiğini söyledi. Obama terörisztlerin hiçbir ülkede barınmasına izin vermeyeceklerini vurguladı

Başkan Barack Obama Suriye’deki hava saldırılarının terörist yuvalarını yok etmeyi amaçladığını söylerken Amerikalı askeri yetkililer beş Arap ülkesiyle düzenlenen koordineli saldırıyı “son derece başarılı” olarak niteledi.

Pentagon sözcüsü Amiral John Kirby sabaha karşı Suriye’nin doğusu ve kuzeyinde IŞİD hedeflerine düzenlenen saldırıların sadece bir başlangıç olduğunu açıkladı.

New York’a hareket etmeden önce Beyaz Saray’da konuşan Obama hava saldırılarında Horasan grubu adlı el-Kaide bağlantılı bir örgütün de hedef alındığını söyledi. Obama, örgütün Amerika’ya çok yakında bir saldırı planladığını da belirtti.

Suriye’ye yönelik hava saldırılarına Bahreyn, Katar. Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri katıldı.

Obama, IŞİD’e karşı beş Arap ülkesinin Amerika’nın yanında yer almasının bunun sadece Amerika’nın savaşı olmadığını gösterdiğini vurguladı.

Amerika öncülüğünde uluslararası koalisyonun Suriye’deki IŞİD hedeflerine düzenlediği hava saldırılarında 120 militanın öldürüldüğü bildiriliyor.

Suriye’deki savaşı izleyen merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütünün başkanı Rami Abdurrahman bombardımanda aralarında IŞİD ve el-Kaide militanları da bulunan en az 300 kişinin öldürüldüğü ya da yaralandığını açıkladı.

Gemiden atılan Tomahawk füzeleri, savaş uçakları ve İHA’ların kullanıldığı saldırılarda ayrıca eğitim tesisleri, militan karargahları ve IŞİD’in başkenti Rakka’daki bir finans merkezi tahrip edildi.

Amerika, hava operasyonları öncesinde Suriye hükümetini, IŞİD’e yönelik saldırılara herhangi bir müdahelede bulunmaması konusunda uyardı.

Suriye’deki operasyon, ayrıca Başkan Barack Obama’nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılması öncesine rastladı. Obama, BM’de yapacağı konuşma ve ikili görüşmelerde, IŞİD’i yok etmeye yönelik daha kapsamlı bir uluslararası desteği arkasına almayı hedefliyor.

Amerika Başkanı, IŞİD’le mücadele için eylem planını canlı yayında ulusa seslenerek açıklamış, örgütü hem Irak’ta hem de Suriye topraklarında yok etme sözü vermişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG