Erişilebilirlik

Pentagon’dan Erdoğan’a Yanıt: ‘Tek Taraflı Askeri Eylemler Kabul Edilemez’


Pentagon sözcüsü Sean Robertson, Suriye’nin kuzeydoğusuna herhangi bir tarafça girişilebilecek tek taraflı bir askeri eylemin, özellikle Amerikan personelinin oradaki varlığı gözönüne alındığında, ciddi endişe kaynağı oluşturduğunu söyledi. Robertson, “Bu tür eylemleri kabul edilemez buluruz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna operasyon sinyali veren açıklamalarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Pentagon sözcüsü, “Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik herhangi bir tarafça girişilebilecek tek taraflı bir eylem, özellikle orada ya da civarında Amerikan personelinin olabileceği düşünüldüğünde, ciddi endişe kaynağı oluşturur. Bu tür eylemleri kabul edilemez buluruz” dedi.

ABD ve Türkiye arasında koordinasyon ve istişareler yürütülmesinin bu bölgedeki güvenlik kaygılarıyla baş edebilmenin tek yolu olduğunu ifade eden Robertson sözlerine şöyle devam etti:

“İşbirliği, koordinasyon ve istişarelerimizi ilerletmek için Türk ortaklarımızla yakından çalışıyoruz ve geçenlerde Yüksek Düzeyli Çalışma Grubu’nu topladık. Bu türden diyalogun, sınır bölgesini sürdürebilir şekilde güvenceye almanın tek yolu olduğuna ve koordine edilmemiş askeri operasyonların bu ortak çıkarları baltalayacağına inanıyoruz.

Türkiye 60 yılı aşkın süredir NATO müttefiki ve IŞİD’e karşı küresel koalisyonun kilit bir ortağı. Birbirimizin güvenliğine yönelik ciddi yükümlülüklerimiz bulunmakta. Türkiye’nin sınır güvenliğine tam biçimde bağlıyız.”

Pentagon sözcüsü Robertson, IŞİD’e karşı mücadelenin daha bitmediğini, koalisyon güçlerinin Orta Fırat Nehri Vadisi’nde IŞİD’e karşı operasyonların ortasındaki Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) yakından çalıştığını belirtti.

SDG’nin IŞİD’e karşı kendini adamış bir ortak olmayı sürdürdüğünü ve IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasının temini için onlarla çalışmaya kararlı olduklarını kaydeden Robertson, “Bu kritik noktada IŞİD’in nefes almasına izin vermemeliyiz ve veremeyiz, aksi takdirde Koalisyon ortaklarımızla sağladığımız önemli ilerlemeleri tehlikeye atmış ve IŞİD’in yeniden canlanması riskini doğurmuş oluruz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda bulunan YPG/PYD güçlerine karşı birkaç gün içinde bir harekat başlatacağını açıklamıştı. Ankara’da Türk Savunma Zirvesi’nde konuşan Erdoğan, TSK’nın hedefinin Suriye’nin o bölgelerinde bulunan ABD askeri güçleri olmadığının altını çizerken bu operasyonun gelecekteki Türkiye-ABD ortak hedeflerinin gerçekleşmesine yardımcı olacağını da belirtmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG