Erişilebilirlik

Pentagon Bingazi Olaylarının Kronolojisini Yayınladı


Amerika Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir kronolojik liste, Pentagon’un 11 Eylül günü Bingazi’deki Amerikan Konsolosluğu’na düzenlenen saldırıdan bir saat içinde haberdar olduğunu ortaya koyuyor.

Ancak Washington’un, dört elçilik görevlisinin ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarına müdahale edecek şekilde Avrupa’daki ek birliklerini seferber etme fırsatı bulamadığına dikkat çekiliyor.

Savunma Bakanı Leon Panetta ve askeri danışmanı saldırının başlamasından 50 dakika sonra haberdar ediliyor.

Listede, Panetta ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey’in, yarım saat içinde Beyaz Saray’a gittiği ve Başkan Barack Obama’yla Bingazi’de halen devam eden duruma müdahale olasılıklarını görüştüğü belirtiliyor.

Olaylar sırasında militanlar konsolosluk binasını kuşatarak ateşe veriyor ve Libya büyükelçisi Christopher Stevens’ın da aralarında bulunduğu dört personel hayatını kaybediyor.

Pentagon bu listeyi, olayla ilgili süren sorulara yanıt olarak yayınladı. Seçim kampanyası sırasında Cumhuriyetçi Partili başkan adayı Mitt Romney, Obama yönetimini krizi idare edememekle suçlamıştı.

Savunma Bakanı Panetta, sıklıkla Bingazi’deki olaylara derhal müdahale edebilecek mesafede bir silahlı hava aracı ya da askeri birlik bulunmadığını söylüyor.

Kronolojik listeye göre Panetta ve Dempsey Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra Pentagon’a giderek nasıl müdahale edilebileceği konusunda bir dizi toplantıya katılıyor.

Panetta ve Dempsey Pentagon’a vardığı sırada, konsolosluğun hayatta kalan çalışanları, yakındaki bir üste görevli Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) ajanları tarafından tahliye ediliyor.

Panetta ve üst düzey danışmanları toplantılara devam ederken Savunma Bakanı, Avrupa’daki terörle mücadele timlerini Libya’ya gönderme talimatı veriyor.

Tüm Amerikalı personel, kayıplarla birlikte ancak ertesi gün Bingazi dışına çıkarılabiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG