Erişilebilirlik

Pentagon: 'ABD'nin Türkiye Üzerinden Yürütülen Operasyonları Etkilenmedi'


İncirlik Askeri Üssü
İncirlik Askeri Üssü

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'yle diplomatik gerilimin Amerika'nın Türkiye üzerinden yürüttüğü askeri operasyonları etkilemediği bildirildi.

Pentagon sözcüsü, İncirlik Üssü'nün "tam kapasiteyle" NATO'nun ve koalisyonun önemli görevlerine katkı sağlamayı sürdürdüğünü belirterek Türkiye ve Amerika arasındaki diplomatik krizin Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı yapılan operasyonları etkilemediğini söyledi.

Pentagon Sözcüsü Robert Manning, “Koalisyonun IŞİD’e karşı İncirlik Üssü’nden ve diğer Türk tesislerinden yürüttüğü operasyonlar tam koordinasyon halinde ve Türk yetkililerin tam desteğiyle devam ediyor” diye konuştu.

Manning, İncirlik üssünün NATO ve koalisyon operasyonları için önemli bir rol oynadığını söyledi.

İncirlik merkez üs görevi görüyor

IŞİD tehdidinin yükselmesinden bu yana ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye ve Kuzey Irak’ta IŞİD militanlarına yönelik operasyonlarında İncirlik’i merkez üs olarak kullandı. Üs, her iki ülkedeki Amerikan askerlerini takviye etmek amacıyla da kullanıldı.

IŞİD karşıtı koalisyonun, Akdeniz’deki gemilerden havalanan uçakları Türk hava sahasından da geçiyor.

İki ülke arasında diplomatik kriz

Amerika ve Türkiye tarihlerinin en büyük diplomatik krizlerinden birini yaşıyor.

Türkiye geçen hafta Amerikan Büyükelçiliği’nde çalışan bir Türk görevliyi gözaltına almıştı. Bu kişi, geçen yıl yapılan darbe girişiminin arkasında olduğu öne sürülen Gülen hareketiyle ilişkili bazı isimlerle irtibatta olmakla suçlanıyor.

Gözaltının ardından ABD Büyükelçiliği, Türkiye’den yapılan göçmenlik dışındaki vize başvurularının geçici olarak askıya alındığını açıklamıştı. Türkiye de ABD’nin açıklamasından kısa süre sonra Amerika vatandaşlarına verilen vizeleri durdurarak misilleme yapmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG