Erişilebilirlik

Pendik’teki IŞİD Operasyonu’nun İçyüzü


Cumartesi günü Pendik ve Kayabaşı’nda yapılan polis operasyonu, Türkiye basınında önemli yer tuttu. 53 kişinin gözaltına alındığı operasyon, “Pendik’te IŞİD kampına baskın” başlıklarıyla yalnız ülke medyasında değil dünya basınında ilgi gördü.

Gözaltına alınan 53 kişiden 24’ü çocuktu. Pendik Emniyet Müdürlüğü Çocuk Suçları Bürosu’na götürülen çocuklar serbest bırakıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulanan 29 kişiden ise 18’i salıverildi.

Adem Çevik: Gözaltına alınanların IŞİD’le ilgisi yok

Türkistan Birliği Derneği ve Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, gözaltındaki Özbekler'e hukuki destek verenlerin başında geliyor. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Çevik, Pendik’te gözaltına alınan 53 kişinin IŞİD’le ilgisi olmadığını söyledi: “Gözaltında sadece 11 kişi kaldı. Onlar da ikamet probleminden dolayı tutuluyorlar. Pendik’teki örgüt evi denen yer Özbek Medresesi. Pazar günü orada emniyet, il protokolünü davet ederek Türkistan Özbek pilavı ikram edeceğiz. O çocuklara eğitim imkanı sağlanmıyor. İl milli eğitim, Pendik ilçe milli eğitim verelim diyor, okullar kabul etmiyor. Ancak Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre babası katil bile olsa, onu eğitimden mahrum edemezsiniz.’’

Adem Çevik: Gözaltına alınan yerde cd ve harita bulunduğu yalan

Medyada yer alan haberlerin yalanlarla dolu olduğunu iddia eden Adalet Platformu Başkanı, ‘‘Haberlerde söylendiği gibi medreseden ne cd, ne harita çıktı. Yok öyle bir şey. Başakşehir’deki operasyonu bilmiyorum. Eğer iddia edildiği gibi IŞİD’ci ise gözaltına alınanlar cezalarını çeksinler. İnsan hakları kuruluşu başkanı olarak ben kişinin dini, siyasi görüşüne, ırkına bakmıyorum ama terör düşünen varsa bunu ortaya çıkarmak lazım,’’ dedi.

Türkiye’deki Doğu ve Batı Türkistanlılar’ın baskı altında olduğunu belirten Adalet Platformu Başkanı, hükümete sitemde bulundu: ‘‘Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bey’e de söyledik. 2 milyon Suriyeli kardeşimize sahip çıkıyoruz ama Birleşmiş Milletler verilerine göre 60 bin Doğu ve Batı Türkistanlı kardeşimizin eğitim, sağlık ve barınma sorunlarına yardımcı olmuyoruz. Bu kardeşlerin ciddi ikamet problemi bulunuyor.’’

Kavuncu: Gözaltına alınan 53 kişiden ikisi 2013 doğumlu bebekti

Yazar Burhan Kavuncu, Türkiye’deki Özbek, Tacik ve Uygurlar'ı yakından takip eden isimlerden biri. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Kavuncu, Cumartesi günü gözaltına alınan kişilerin IŞİD’le bağlantılı olmadığı iddiasında:

‘’Herkesi tanımam mümkün değil ama alınanlar büyük ölçüde rejim muhalifi Tacik ve Özbek dini ve siyasi aydın kişiler. IŞİD’le, terör grubuyla alakaları yok. Bunlar uyduruk haberler. IŞİD yaftası yapıştırılarak insanlar karalanıyor. İstisnai olarak Türkiye’deki Özbekler arasında IŞİD sempatizanı olabilir ama gözaltına alınanlar arasında IŞİD üyesi yok. Gözaltına alınanlar arasında 2013 doğumlu iki bebek de var. Onlar da anneleriyle birlikte Kumkapı’da Göç İdaresi’nde gözlem altında tutuluyor,’’ dedi.

Özbekistan ve Tacikistan’daki rejim muhaliflerinin ülke dışına çıktığının altını çizen Kavuncu, 30 milyonluk nüfusa sahip Özbekistan’dan en az 3 milyon kişinin, 8 milyon nüfusa sahip Tacikistan’dan da en az bir milyon kişinin rejim muhalifi olarak Rusya’da yaşadığını söyledi.

Kavuncu: Özbekistan’da kuran kursu yasak

Kavuncu, ‘‘Onbinlerce Özbek, Tacik iş arıyor ya da inşaatlarda çalışıyor. Neden? Çünkü ülkelerini diktatörler yönetiyor. Özbekistan’da kuran kursu yasak, sokakta başörtüsü ile gezenlere müdahale ediliyor. Hiçbir insan hakları yok. Bütün dünya biliyor ama göz yumuyor,’’ dedi.

Özbek asıllı olduğunu söyleyen Kavuncu, Suriye’de Türkistan ya da Özbek ismini kullanan gruplar olduğunu internetten gördüğünü ama bu konularda bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Özgür-Der: Nusra içinde Türkistanlılar olabilir

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Özgür Der Genel Sekreteri Musa Üzer de Nusra ya da Fetih Ordusu içinde Türkistanlı gruplar olabileceğini söylüyor.

Üzer, ‘‘Esat’a karşı Suriye halkının direnişi için Nusra saflarında savaşan olabilir. Türkistan dediğiniz zaman geniş bir alanı karşılamakta. Suriye’de diyelim ki 100 tane yabancı savaşçı var. Bin tane de PKK safında var. 2000 tane de Esat safında var. Türkiye’den biri Suriye muhalefetinde safına gittiğinde ‘yabancı’ oluyor. Türkiye’den başka biri gidip Esat safında savaştığında savaşçı oluyor. Hizbullah yerel savaşçı mı? Irak’tan Azerbaycan’dan Türkiye’den giden Şii savaşçılar var. Ama onlara yabancı denmiyor. PKK Avrupa’dan elini kolunu sallayarak PYD safına geliyor. PKK medyası ve sol medya bu ajitasyon ve propaganda üzerinde çalışıyor,” dedi.

Üzer: IŞİD operasyonu adı altında Esat muhalifleri gözaltına alınıyor

Üzer de Pendik’te gözaltına alınan Batı Türkistanlılar'ın IŞİD’le ilgisi olmadığı kanısında: ‘‘Pendik’ten alınan insanlar IŞİD’den nefret ediyor. Bir sürü şehirde Urfa’da Antep’te, Konya’da Erzurum’da operasyonlar yapılıyor. Alınan IŞİD sempatizanı olmakla suçlanan insanlar, IŞİD’in Suriye direnişine zarar verdiğini savunuyorlar. Suriye direnişini destekliyorlar. Ama CHP ve HDP medyası olağanüstü güce sahipler, hükümet bu presten dolayı bu gözaltıları yapıyor.’’

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG