Erişilebilirlik

Trump ve Pence'den Türkiye'ye Yaptırım Tehdidi


Rahip Andrew Brunson'ın ev hapsine alınmasının ardından Washington'dan art arda Türkiye'ye yönelik yaptırım tehditleri geldi. Önce Başkan Yardımcısı Mike Pence, Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye ağır yaptırımların uygulanacağını söyledi ardından da Başkan Trump konuyla ilgili benzer mesaj verdi.

Trump, tweet mesajında “Amerika, iyi bir Hıristiyan, aile adamı ve mükemmel bir insan olan Rahip Andrew Brunson’ın uzun süren tutukluğu nedeniyle Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacak. (Brunson) büyük sıkıntılar çekiyor. Bu masum dindar insan derhal serbest bırakılmalı” dedi.

Öncesinde ise Pence dini özgürlükler konu konferansta konuyla ilgili konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı, Türkiye’de terör örgütüne yardım ve casusluk suçlamalarıyla yargılanan Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması için Türkiye'nin acil harekete geçmemesi halinde Türkiye’ye ağır yaptırımlar uygulanacağını söyledi.

Mike Pence’den Türkiye’ye Yaptırım Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ev sahipliğini yaptığı Dini Özgürlükler Konferası'ndaki konuşmasında Pence, Türkiye’de ev hapsinde tutulan rahip Brunson konusunda Ankara’ya sert mesajlar gönderdi.

Pence, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk Hükümeti’ne sesleniyorum, Amerika Başkanı adına bir mesajım var: rahip Andrew Brunson’ı serbest bırakın ya da sonuçlarıyla yüzleşmeye hazırlanın” dedi ve bu sonucun Türkiye'ye yönelik ağır yaptırımlar olacağını kaydetti.

Brunson’ın suçsuz olduğunu ve serbest bırakılması için tüm yönetim olarak çaba sarfettiklerini belirten Pence, Brunson’la ev hapsine alınmasının ardından telefonda konuştuğunu da söyledi.

Kosnett’ten açıklama

Konuyla ilgili ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett’ten de açıklama geldi. Twitter’dan yayınlanan mesajda, “Biraz önce Rahip Andrew Brunson ve eşi Norin ile görüştüm. Cezaevinden çıkarılması, evine ve eşine dönemüş olmasından dolayı Andrew ve Norin elbette çok memnun. Dün Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’nın da açıkça ifade ettiği gibi, bu ara adımı memnuniyetle karşılıyoruz; fakat bu gelişme, sadece bir ara adımdır. Ayrıca, Andrew Brunson özgür kalana, o ve haksız olarak gözaltına alınan diğer Amerikan vatandaşları ve ABD’nin diplomatik temsilciliklerşnşn Türk yerel çalışanları için adalet yerine getirilene kadar çalışmalarımızı süredereceğiz. Çok teşekkür ederim” denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG