Erişilebilirlik

Pence Avrupa’nın Endişelerini Gidermeye Çalışıyor


Pence Avrupa’nın Endişelerini Gidermeye Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Amerika Başkan Yardımcısı Mike Pence, Washington’ın Rusya’yı Ukrayna’daki eylemlerinden sorumlu tutacağını açıklarken, Başkan Donald Trump Rusya ile ortak zemin bulunması için yollar aranmasını istiyor.

Pence, Brüksel’de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’la ortak basın toplantısı düzenledi.

Pence, “Rusya’nın uluslararası sınırları zorla yeniden çizme çabaları devam ederken biz Polonya ve Baltık ülkelerini NATO’nun genişletilmiş cephe inisiyatifi çerçevesinde desteklemeye devam edeceğiz,” dedi. Pence, Amerika’nın Rusya’dan Ukrayna’nın doğusundaki gerginliği azaltmasını ve Minsk Anlaşması’nın koşullarına uymasını istemeye devam edeceğini kaydetti.

Başkan Yardımcısı Rusya ile ilgili yakın ilişkiler konusunda ayrıntıya girmedi sadece Başkan Donald Trump’ın bunun olabileceğine inandığını kaydetti. Pence ayrıca adil ve serbest ticaret için işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Avrupa’yı ilk kez ziyaret eden Pence, Avrupalı müttefiklerde “Önce Amerika” stratejisinin yarattığı endişeyi gidermeyi ve ABD’nin hala büyük bir müttefik olduğu mesajını vermeyi hedefliyor.

Pence, “Bugün Başkan Trump adına Amerika’nın Avrupa Birliği ile devam eden işbirliğine güçlü taahhüdünü yinelemekten büyük onur duyuyorum,” dedi.

Pence, “Farklılıklarımız ne olursa olsun iki kıta aynı mirasa, aynı değerlere sahip ve hepsinden önemlisi barış ve refahı; özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğü aracılığıyla sağlama yolundaki hedefimiz aynı” sözlerini sarfetti.

Tusk da Pazartesi günkü görüşmenin çok gerekli olduğuna vurgu yaptı.

Tusk, “Geçen ay ülkenizde ve Avrupa Birliği’nde çok şey oldu, bu süre içinde çok fazla yeni ve ilginç düşünceler dile getirildi” dedi.

Tusk, Avrupa Birliği’nin önemine vurgu yaptı ve “Amerikalılar birleşilecek en iyi değeri bilirler” dedi.

Tusk, “Avrupa birlik olmazsa dünya daha kötü bir yer olur” ifadelerini kullandı.

Pence daha önce de Avrupa Birliği Dış Politika şefi Federica Mogherini ile görüştü, Mogherini Twitter’dan görüşmeyi “mükemmel” olarak niteledi.

Pence daha sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stotenberg ile görüştü. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında Pence, Başkan Trump’ın NATO’ya güçlü desteği olduğunu söyledi. Pence, bununla birlikte NATO’ya üye ülkelerin ittifaka olan katkılarına gönderme yaparak “Müttefiklerimizin sözlerini tutmasını istiyoruz,” dedi.

Pence karşıtı protesto

Pence’in ziyareti sırasında Brüksel sokaklarında protesto gösterileri vardı. Bir grup Amerikan Başkanı Trump ve yardımcısı Pence’in politikalarını protesto ettiler.

Protestocular Müslüman yasağına karşı pankartlar taşıdı, ayrıca yeni yönetimin iklim değişikliği ile ilgili düşüncelerini protesto etti.

Kalabalık grup, “Trump ve Pence gitmeli” şeklinde sloganlar attı.

Brüksel'de Pence Karşıtı Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG