Erişilebilirlik

Pegida’dan Yeni Gövde Gösterisi


Almanya’nın Dresden kentinde geçtiğimiz yılın Ekim ayından bu yana İslam ve göçmen karşıtı gösteriler yapan ‘Batının İslamlaştırmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’ Pegida hareketi son zamanlarda kan kaybetse de gösterilerini sürdürüyor

Almanya’nın Dresden kentinde geçtiğimiz yılın Ekim ayından bu yana İslam ve göçmen karşıtı gösteriler yapan ‘Batının İslamlaştırmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’ Pegida hareketi son zamanlarda kan kaybetse de gösterilerini sürdürüyor.

Ocak ayında ikiye bölünen ve yıldızı sönmeye başlayan Pegida, dün Dresden'de onbine yakın insanı topladı. Avrupa’nın en azılı İslam karşıtlarından biri olarak bilinen Hollandalı politikacı Geert Wilders’i gösteriye konuşmacı olarak çağıran Pegida, adeta gövde gösterisi yaptı.

Pegida’nın ilk gösterileride katılımcı sayısını ikiye katlaması ve kısa zamanda Almanya’nın tüm kentlerine yayılması, ülkeyi kutuplaştırmıştı. Pegida’ya taze kan olarak tanımlanan ve konuşmasının başında İslam dini ve Kuran-ı Kerim'e yönelik eleştirel ifadeler kullanarak İslam’ı IŞİD terör örgütü ile ilişkilendiren Wilders, ‘Bütün Müslümanlar terörist değildir ancak teröristlerin çoğu Müslümandır’ şeklinde konuştu.

Almanların çoğunun İslam'ın Almanya'ya ait olmadığına inandığını savunan Hollandalı politikacı, Başbakan Angela Merkel'in ‘İslam Almanya'ya aittir’ sözünü eleştirerek, sadece asimile olmuş göçmenlerin Avrupa toplumunda yerinin olduğunu kaydetti. Wilders ‘Avrupa'dan gitmek isteyen göçmenleri bırakın gitsinler ama bir daha da gelmesinler’ şeklinde konuştu. Avrupa'nın İslamlaşmaması için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Wilders, Almanya’da kendi partisi PVV gibi İslam karşıtı bir parti kurulmasını da önerdi. Wilders’in partisi PVV 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Hollanda’da yüzde 13,2 oranında oy almıştı. Pegida ise, 7 Haziran’da yapılacak Dresden Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hareketin öncülerinden Tatjana Festerling’i aday göstererek, siyasallaşma niyetini belli etmişti.

Bu arada Alman siyasetçilere yönelik tehdit mesajları geçen günlerde de sürdü. Saksonya-Anhalt eyaletindeki Tröglitz kasabasında planlanan bir mülteci yurduna destek veren belediye başkanı ve kaymakamdan sonra, komşu eyalet Thüringen’in başbakanı Bodo Ramelow da üç kez ölümle tehdit edildiğini açıkladı. Mektup ve e-maillerle tehdit edildiğini belirten Ramelow, ayrıca bir mektuptan şüpheli beyaz madde çıktığını, maddenin ne olduğunu bulmak için adlı araştırma yapıldığını duyurdu.

Tröglitz'de mültecilerin kalacağı ve yapımı yeni tamamlanan yurt binasında geçen hafta sonu yangın çıkmış, bina kullanılamaz hale gelmişti. Öte yandan Federal hükümetin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz da, tehdit mektupları aldığını açıkladı. Neonazi tehditlerin artık günlük olay haline geldiği uyarısında bulunan Özoğuz, hergün onlarca küfür, nefret ve tehdit dolu yazılar, mesajlar, mailler aldığını ve tehditler arasında ‘Seni ilk ağaca asmak lazım’ diye cümlelerin de bulunduğunu açıkladı. Yorumcular tehditleri Pegida hareketinin varlığı ile ilişkilendiriyor ve aşırı sağcıların Pegida’dan cesaret aldığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG