Erişilebilirlik

‘Patriotlar Savunma Amaçlı’


Sojojin Isra'ila a Bet El, Isra'ila, Yuli 25, 2014.
Sojojin Isra'ila a Bet El, Isra'ila, Yuli 25, 2014.
NATO üyesi üç ülke Amerika, Almanya ve Hollanda’dan Türkiye’ye gönderilen ikişer toplamda altı Patriot füzesavar bataryası, 15 Şubat’tan bu yana devrede. Füze savunma sistemlerini Türkiye’ye getiren üç ülkeden ikisinin savunma bakanları bugün Türkiye’deydi.

Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ve Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere Türk mevkidaşları İsmet Yılmaz’la birlikte Adana ve Kahramanmaraş’ta Patriotlar’ın konuşlandığı askeri üslerde incelemede bulundu.

İncirlik'teki 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda kurulu füze savunma sistemi hakkında bilgi alan üç bakan, daha sonra burada görevli Hollandalı askerlerle bir araya geldi. Burada askerlere hitap eden Hollanda Savunma Bakanı Türkiye'den gelen talebi tereddütsüz kabul ettiklerini söyledi.

Hollanda Savunma Bakanı: ‘Mali, Libya ve Suriye’den ders çıkarmalıyız’

Plasschaert, “Barış evrenseldir. Suriye'de olan bitenler bize gösterdi ki, savaş aslında Avrupa'nın hemen yakınında olup bitiyor. Bu bizim güvenlik konseptimiz için çok önemli bir şey. Asla unutmamamız gereken bir durum. Mali'de, Libya'da ve Suriye'de gözlemlediklerimizden dersler çıkarmamız lazım” dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO'nun çağrısına en kısa zamanda olumlu yanıt veren Almanya, Hollanda ve ABD'ye teşekkür etti. Yılmaz, “inşallah bu coğrafyada da caydırıcılığı sağlamak üzere bu da riski azaltmıştır, barışı artırmıştır diye düşünüyorum. Caydırıcılık sağlandığında ancak barış sağlanabilir. Bu coğrafyada barıştan başka bir şey istemiyoruz'' diye konuştu.

Alman, Hollandalı ve Türk bakanlar daha sonra uçakla Kahramanmaraş’a gittiler. Gazi Kışlası’nda füze savunma sisteminde görevli Alman askerlerle sohbet eden bakanlar daha sonra ortak basın toplantısı düzenlediler.

Alman Bakan: ‘Savunma amaçlı Patriotlar caydırıcı rol oynuyor’

Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Patriotlar’ın Türkiye’de tamamen savunma amaçlı bulunduğunun altını çizdi.

''Şu ana kadar Suriye'den Türk topraklarına herhangi bir şey atılmadı. Daha önce sınırda yaşanan patlamadan dolayı Türk halkı zarar gördü. Suriye'den bir tehdit gelmemesi için buradayız. Tüm ittifak ülkeleri adına buradayız. Birlikte çözümler bulunacaktır.''

Bir gazetecinin ''NATO'nun önümüzdeki günlerde Suriye'den gelecek tehdide karşı yeni bir güvenlik sistemi devreye sokması söz konusu olabilir mi ve şu andaki bulunduğumuz yerde güvenlik tehdit durumu nedir?'' sorusuna Almanya Savunma Bakanı de Maiziere, “Caydırıcı önlemler aldığınız zaman bunun sonucunda elbette tehdit durumu da düşük olur. Biliyorsunuz daha önce Türk uçağına yönelik saldırı oldu. Böyle bir durumun tekrarlanmasını hiç bir şekilde istemeyiz” yanıtını verdi.

İsmet Yılmaz ise aynı soruya cevabı şöyle oldu, ''Şu anki riski düşük görüyorum. Eğer güvenlik için gerekiyorsa ilave tedbirler alır. Ancak şu anda ilave tedbir alınmasına ihtiyaç yoktur.''

‘Suriye içindeki roketleri vurmayız’

Suriye hükümetinin Halep'te kullandığı iddia edilen Scud füzeleri hakkındaki bir soruya ise kullanılması ile ilgili soruya ise Alman Bakan, Patriotlar’ın görevinin Türkiye’ye koruma amaçlı olduğunu belirterek yanıt verdi:

“Kuşkusuz orada olup bitenleri yakından takip ediyoruz. Patriot bataryaları ile görev tanımımız savunma amaçlı. Türk halkını ve toprağını korumaktır. Teknik nedenlerle bakıldığında Suriye içerisindeki bu roketleri indirmemiz vurmamız mümkün olmayacaktır” dedi.

İsmet Yılmaz, Patriotlar’ın Türkiye’ye maliyetinin 15 milyon TL olduğunu söylerken Hollanda Savunma Bakanı Plasschaert ise bu operasyonun ülkesine maliyetini 40 milyon Euro olarak açıkladı.

ABD’li Yarbay Branson: 'Sistem tehdit algılarsa harekete geçme emri Almanya’dan gelecek'

Amerika’nın gönderdiği iki Patriot ise Gaziantep General Ataman Kışlası’nda konuşlandırıldı. 325 Amerikan askerinin görev yaptığı füze bataryasının komutanı Yarbay Charles Branson, dün basın bilgilendirme toplantısı yaptı.

Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'teki hava savunma sistemlerinin, bölgede yaşayan yaklaşık 3 milyon kişiyi savunmak için konuşlandırıldığını belirten Branson, “Radar sistemimiz, Suriye içlerini görebiliyor. Ama bizim işimiz bölgeye yönlendirilecek füzeler. Uçuşa yasak bölge uygulaması kapsamında uçaklara karşı kullanılması söz konusu değil. Tamamen savunma amacıyla buradayız” dedi.

Yarbay Branson, batarya sisteminin, herhangi bir tehdit algıladığında Almanya'daki NATO üssünden gelecek talimatlar doğrultusunda harekete geçirileceği ve olası bir harekete geçme anında ise emirlerin NATO'dan verileceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG