Erişilebilirlik

Patriot Sistemlerinin İlk Bölümü Devrede


NATO tarafından Türkiye'ye gönderilen Patriot sistemleri Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'e konuşlandıırıdı.
NATO tarafından Türkiye'ye gönderilen Patriot sistemleri Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'e konuşlandıırıdı.

Türkiye’nin Suriye’den gelebilecek füze saldırılarına karşı NATO’dan talep ettiği Patriot savunma sistemlerinin ilk bölümü devreye girdi. Sistemlerin tamamı önümüzdeki hafta devreye girecek.

Suriye kaynaklı füze tehdidine karşı Türkiye’nin NATO’dan talebi üzerine gönderilen ancak karar aşamasından konuşlandırma aşamasına kadar hakkında spekülasyon ve tartışmaların bitmediği Patriot füze savunma sistemlerinin ilk bölümü artık operasyonel.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Amiral James Stavridis, aralık ayında gündeme gelen talebi ocak ayında karşıladıklarına dikkat çekerek, “Patriot sistemlerini sağlayan ulusların yoğun çalışması, altı ulustan iletişim uzmanlarının ekspertizi ve Almanya’daki Hava Komuta Merkezi Ramstein ile Belçika’daki SHAPE karargâhındaki çok uluslu askeri personelin özenli planlamaları sayesinde bu savunma yeteneğini kısa sürede kurduk” dedi.

Satvridis, “Patriot sistemlerinin kısa sürede kurulmasının NATO güçlerinin çevikliği ve esnekliği ile istikrarsız bir dünyada tehditlerle karşı karşıya kalan müttefikleri koruma isteğinin açık bir göstergesi olduğunu” söyledi.

Operasyonel hale gelen ilk Patriot sistemleri Hollanda tarafından Türkiye’ye gönderilen unsurlar ve Adana için koruma sağlayacaklar. Almanya'nın gönderdiği sistemler Kahramanmaraş, ABD’nin Patriot sistemleri ise Gaziantep için koruma sağlayacak. Sistemin tüm unsurlarıyla operasyonel hale gelmesi ise önümüzdeki birkaç gün içinde gerçekleşecek.

Türkiye-Suriye sınırının tamamını koruma gibi bir görev ve kapasitesi bulunmayan sistemler sayesinde koruma altına alınacak nüfus toplamı 3.5 milyon kişi olacak. Karar aşamasından şu ana kadar Türk yetkililerle NATO arasında çok sıkı bir işbirliği düzeyi sağlanırken ana komuta Almanya’daki Ramstein Üssü’nde olacak. Koordinasyonu ise Eskişehir’deki üs sağlayacak. Türkiye, Ramstein’da NATO da Türkiye’de irtibat subayları bulunduruyor.

Üst düzey bir askeri yetkili, planlamanın sistemlerin yakınına kurulacakları şehirlerin merkezindeki ve dış çevrelerindeki yerleşim birimlerinde yaşayan insanları koruyacak şekilde yapıldığını belirterek, “Kilometrekare hesabı yapmak çok anlamlı değil. Hedef mümkün olan en fazla sayıda insanı olası bir saldırıdan korumak” dedi. Mevcut planlamaya göre Patriot sistemlerinin Türkiye’de en az bir yıl kalması öngörülüyor.
NATO yetkilileri sistemlerin sadece savunma amaçlı olduğunun altını her fırsatta çiziyorlar. SHAPE Stratejik Operasyonlar Merkezi Direktörü Tuğgeneral Gary Deakin, görev tanımıyla ilgili olarak, “Sınırın tamamını koruyacak kapasitesi yok. Yer belirleme ve planlama uçuşa yasak bölge gibi uygulamalara destek vermeye yönelik olarak yapılmadı. Tek görev savunma” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG