Erişilebilirlik

'Patlamadan 74 Gün Önce Uyarı Gelmişti’


5 Haziran 2015'te, seçimler öncesi, Diyarbakır'daki HDP mitingine bombalı saldırı gerçekleştirilmişti
5 Haziran 2015'te, seçimler öncesi, Diyarbakır'daki HDP mitingine bombalı saldırı gerçekleştirilmişti

HDP’nin Diyarbakır mitingine düzenlenen bombalı saldırı öncesi, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'nün, saldırının şüphelisi Orhan Gönder’in aralarında bulunduğu, bir grup hakkında savcılığa uyarı yazısı gönderdiği ortaya çıktı.

Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'nce hazırlanan gizli raporda, 2014 yılında El Kaide ve çatışma bölgeleri ile irtibatlı gruplarla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi. Soruşturmanın hedefinde IŞİD’in canlı bomba eylemlerinin ardından ismi ön plana çıkan Adıyaman Dokumacılar grubunun lideri Mustafa Dokumacı, Mehmet İşbar, Mehmet Mustafa Çevik, Mahmut Gazi Dündar ve Ömer Deniz Dündar'ın aralarında bulunduğu 22 kişi vardı. Soruşturma dosyası, 31 Ekim 2014 günü savcılığa teslim edildi. Hakkında arama kararı çıkarılan Mehmet İşbar HDP mitingine saldırının olduğu 5 Haziran 2015 günü Adıyaman'a gelince yakalandı. İşbar savcılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

HDP mitingine yapılan saldırının şüphelisi olarak tutuklanan Orhan Gönder’in de, babasının şikayeti üzerine gözaltına alındığı belirlendi. Gönder'in babası Mustafa Gönder'in 25 Haziran 2014 günü Adıyaman Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne giderek, oğlunun bir tarikat, cemaat veya dini içerikli örgüte üye olabileceğinden şüphelendiğini söyledi. Bunun üzerine gözaltına alınan Orhan Gönder ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Gönder, serbest bırakıldıktan bir süre sonra Suriye'ye geçerek IŞİD'e katıldı. Aynı dönemde polise başvuran bazı aileler Mehmet Taşar, Demet Taşar ve Muhammet Zana Alkan'ın da Orhan Gönder ile birlikte kaybolduğunu belirtti. Polis tarafından hazırlanan raporda, kaybolan kişilerin radikal gruplar ve terör örgütlerinin kamplarına katılmak için yurt dışına çıktıklarının değerlendirildiği belirtildi.

Kayıp kişilerin peşine düşen Adıyaman polisi, telefon görüşmelerini takip etti. Polis, yapılan incelemede kayıp kişilerin birbirleri irtibatlı olduğunu belirledi. Listeyi yeniden düzenleyen polis aralarında irtibat olan şahısların Mustafa Dokumacı, Mehmet İşbar, Mehmet Mustafa Çevik, Mehmet Gazi Dündar, Ömer Deniz Dündar, Mehmet Taşar, Demet Taşar, Orhan Gönder ve Muhammet Zana Alkan olduğunu belirtti.

Adıyaman Terörle Mücadele Şube’sinin Diyarbakır patlamasından 74 gün önce savcılığa gönderdiği IŞİD dosyasında ise dikkat çekici bir evrak yer aldı. Evrak ta, Diyarbakır’daki miting saldırısını gerçekleştiren Orhan Gönder’in de aralarında bulunduğu kişilerin beraber hareket ettiklerinin belirlendiğine vurgu yapıldı. Kayıp şahısların, Adıyaman’da El Kaide ve çatışma bölgeleri ile irtibatlı gruplar soruşturmasından işlem yapılan kişilerle irtibatlı olduğu belirtilen evrakta, bu şahısların Suriye veya Irak'taki çatışma bölgeleri ile irtibatlı gruplara katıldıkları vurgulandı. Kayıp müracaatı bulunan şahısların çatışma bölgelerinde bulunan gruplar içinde faaliyet gösterdiğine dikkat çeken polis, bu şahısların geri dönmeleri halinde Türkiye açısından tehdit oluşturabileceklerine dikkat çekti.

Bu uyarından 74 gün sonra HDP'nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırı düzenleyen Orhan Gönder, Suriye'ye kaçmak üzere geldiği Gaziantep'te yakalandı. 20 Temmuz 2015 günü Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen bombalı saldırıyı da yine Adıyaman'dan IŞİD'e katılan ve aynı dosyada kayıp şahıs olarak aranan Abdurrahman Alagöz'ün düzenlediği tespit edildi. Son olarak 10 Ekim 2015 günü Ankara'da düzenlenen barış mitingine yapılan saldırıyı da Suruç saldırısını yapan Abdurrahman Alagöz'ün Adıyaman'dan örgüte katılan ağabeyi Yunus Emre Alagöz'ün yaptığı ortaya çıktı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG