Erişilebilirlik

Suriyeli Gençlerin Hayali Avrupa


Suriyeli Gençlerin Hayali Avrupa
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Suriye’de devam eden iç savaştan kaçan Suriyeli mültecilerin kimi beraberinde getirdiği parayla iş kurdu, kimi iş buldu, ev kirasını ödeyebiliyor yani bir şekilde geçiniyor. Bunu yapamayanlarsa, parklarda, bahçelerde ve buldukları boş arazilerde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Ülkelerindeki savaştan kaçarak canlarını kurtaran mülteciler, aileleriyle birlikte sığındıkları ülkelerde pek çok zorlukla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Maddi sıkıntılar sebebiyle sokakta yaşamak zorunda kalan mülteciler daha iyi bir hayata kavuşmayı umut ediyorlar.

Suriye’nin Haseki kentinden savaş nedeniyle kaçarak Türkiye’ye sığınan Usame Fettah, ülkesinde hukuk okuduğunu ancak okulu bırakıp ülkesini terk etmek zorunda kaldığını anlatıyor. Babasının bir senedir Almanya’da olduğunu söyleyen Fettah, annesiyle birlikte Türkiye’de yaşadığını ancak kendilerinin de Avrupa’ya gitmek istediklerini belirtti.

Fettah ülkesinde yaşananları şu şekilde anlattı : “Ülkemde savaş var. Bu yüzden buradayım. Orada ne araba, ne elektrik, ne su ne de yemek var. İnsanlık öldü, insanların hiç bir değeri yok orada. Gözümüzün önünde insanlar ölüyor.”

Türkiye’de yaşam koşullarının çok zor olduğunu, kiraların çok yüksek olduğunu ve kimsenin kira bile ödeyemediğini söyleyen Fettah, pek çok Suriyeli gibi Avrupa hayali kuruyor ve “Avrupa bize sahip çıkacak” diyor.

17 yasındaki Rafet ise ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerden. Kalacak bir yeri olmadığı için banklarda yatmak zorunda olan Rafet üç sene önce Türkiye’ye geldiğini, ailesinin Suriye’nin İdlib kentinde olduğunu söylüyor. Tek başına ayakta kalmaya çalışan genç, Suriyeli çoğu sığınmacı gibi, işverenlerden parasını alamamaktan yakınıyor. Onun da hayali, diğerleri gibi biraz para biriktirir biriktirmez, Almanya’ya gidebilmek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG