Erişilebilirlik

Paris'te Suriye Zirvesi


Ateşkes kararına rağmen, Suriye’de şiddet devam ederken, Esad’ın, halka uyguladığı şiddeti sona erdirmek için kurulan Suriye’nin Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Fransa’nın başkenti Paris’te toplanıyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, « Rusya ve Çin daha fazla uluslararası toplumdan izole olmamalı » derken, Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe de, yaptırımların ağırlaştırılmasını istedi.

Paris’te dün diplomatlar seviyesinde toplanan Suriye’nin Dostları Grubu, Dışişleri Bakanları seviyesinde bir araya geliyor. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın yanısıra çok sayıda bakan ve diplomat katılıyor. Dışişleri, Amerika, Türkiye, Almanya, Ürdün ve Arap Ligi’nin de içinde bulunduğu 14 delegasyonun zirveye katılacağını açıkladı. Dışişleri Bakanları bugün saat 18.00’de yaptırımların ağırlaştırılması konusunu görüştükten sonra alınan kararları saat 19.30’da ortak bir basın toplantısıyla duyuracak.

Sarkozy’den Rusya ve Çin’e çağrı

Europe 1 radyosuna konuşan Nicolas Sarkozy, « Rusya ve Çin’in de kısa zamanda Şam yönetiminin şiddetini durdurmak isteyen uluslararası topluluğa katılacağına inanıyorum. Beşar Esad pervasızca yalan söylüyor. Esad, tıpkı Kaddafi’nin Bengazi’yi haritadan silmek istemesi gibi, Humus kentini haritadan silmeye çalışıyor. Biz harekete geçmek isteyen Arap ülkelerini güçlendirmek istiyoruz. Çözüm, bir insani yardım koridoru kurulmasıdır. Böylece bir muhalefet de var olabilir. Bana göre Suriye rejimi mahkum olmuştur. Rusya ve Çin uluslararası toplumdan izole olmak istemeyecektir, bu izolasyon uzun sürmeyecek » dedi.

Juppe : « Yaptırımlar sertleşmeli »

Dışişleri bakanları buluşması öncesinde düzenlenen diplomatlar seviyesindeki teknik toplantıda konuşan Juppe, « Esad yönetiminin finansal kaynaklarının kesilmesi etkili oldu, şimdi Suriye rejimi üzerindeki baskımızı sürdürmeliyiz. Bunun yolu da yaptırımları artırmaktan geçer » dedi. Yaklaşık 50 ülkenin temsilcisinin bulunduğu toplantıda Bakan Juppe, « Yaptırımların, Esad rejiminin asker kiralaması ve silah alımları üzerinde azaltıcı etkisi oldu. Vize sınırlandırması ve mal varlıklarının dondurulması etkili politik mesajlardı. Bizim edindiğimiz bilgilere göre, Suriye Merkez Bankası başta olmak üzere Şam’ın mal varlığının dondurulması, Esad’ın mali rezervini yarıya indirdi ve Esad bu yaptırımları önlemek için alternatif yollar aramaya başladı » diye konuştu.

Suriye’de ayaklanmanın başında, Rusya ve Çin’in destek vermemesi nedeniyle AB, Arap Ligi, Amerika, İsviçre, Kanada ve Türkiye bireysel olarak yaptırım uygulayacaklarını açıklamıştı. Toplantıda Suriye’ye, özellikle Rusya üzerinden, silah satışının yasaklanması konusunun da tartışılacağı belirtiliyor. Toplantıdan, Şam yönetimine şiddetin durudurulması konusundaki kararlılık ve Kofi Annan’a destek mesajı çıkması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG