Erişilebilirlik

Paris’te Öğrencilerden Şiddetli Protesto


Fransa’nın başkenti Paris liseli öğrencilerin protesto gösterilerine sahne oldu. Liselerde sabah saatlerinden itibaren blokaj eylemi başlatan öğrenciler, 200'ü aşkın lisenin girişlerini masa ve büyük çöp bidonları ile kapatarak okullarını işgal ettiler.

İşgal eyleminin ardından tüm liseli öğrenciler saat 12.00'den itibaren Republique Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Meydanda toplanan liselilere sendikalar ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

Yüzleri maskeli gençler, bazı dükkanların camlarını kırdı, otobüs duraklarına zarar verdi. Kentin en büyük alışveriş sokağı Rivoli Caddesi ile üniversite sokaklarında ise, öğrenciler yol üzerinde oturma eylemi yaparak kent merkezinde trafiği tıkadılar.

İlk çatışmalar Paris'in merkezindeki Charrrone sokağı metrosu önünde başladı. Liselilerin arasına karışarak eylem yapan radikal gruplar ile polis arasında yaşanan çatışmalarda 2 polis yaralandı. Güvenlik güçleri 3 öğrenciyi gözaltına aldı. Eylemlerin düzenleyicisi Liseli Gençler Birliği, şiddet eylemlerini kınayarak, bu taşkınlıkların öğrencilerle ilgisi olmadığını dile getirdi.

Öğrenciler neye karşı?

Öğrenciler sosyalist iktidarın getirdiği ve çalışma yaşamını düzenleyen yeni reform paketini protesto ediyorlar. Hükümetin sendikaların talepleri doğrultusunda bazı maddelerde düzeltmeye gitmesine rağmen bu, yasadan en çok zarar gören gençlerin öfkesini dindirmeye yetmedi.

Gençler, işten atılmayı kolaylaştıran ve gerçek iş sözleşmeleri yerine geçici sözleşmeleri cesaretlendiren çalışma yasası reformunu kabul etmeyeceklerini, yasa tasarısı geri çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini dile getiriyor.

9 Mart Çarşamba günü de bir milyon çalışan yasayı protesto etmişti. Hükümet bu eylemlerin ardından sendikalarla görüşerek yasada bir takım değişiklikler yaptı. Ancak sendikaların bir bölümü ikna olurken, lise ve üniversiteli gençler ile bazı sendikalar bu değişikliklerin "göz boyama" amaçlı olduklarını dile getirdi.

Hollande ne istiyor?

Cumhurbaşkanı François Hollande, finans krizini aşan bütün Avrupa ülkelerinde geniş istihdam olanakları yaratılırken, Fransa'da işsizlik rakamlarının sürekli ilerlemesi nedeniyle hayli güç bir durumda. Popülaritesi yüzde 12'lere gerileyen Hollande, işsizlik rakamını aşağı çekemezse cumhurbaşkanı adayı olmayacağını söyledi. Hollande ve hükümet, yeni iş olanakları yaratılmasının önündeki en önemli engelin çalışma yasası olduğunu ve "aşırı güvenlikçi" çalışma yasasının "çağa uydurulması" gerektiğini savunuyor. Bunun için getirilen yeni reformda iş güvenliği yumuşatılarak, firmalara daha kolay işten çıkarma ve kolay işe alma olanakları getiriliyor. Ayrıca, CDI adı verilen güvenli sözleşmeler yerine CDD adı verilen daha kısa süreli ve daha az güvenlik vaad eden sözleşmeler özendiriliyor.

Yeni reform paketine iktidardaki Sosyalist Parti'den(PS) bir grup milletvekili destek vermiyor ancak reformları ana muhalefet partisi merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) destekliyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG