Erişilebilirlik

Paris'te Ermeniler 24 Nisan'ı Andı


Ermeniler'in Fransa ve Amerika'da yoğunlaşan 24 Nisan soykırımı anma günü törenleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da Paris'te Komidas anıtının önünde yapıldı. Ancak seçimler öncesi ve sonrası Fransız siyasetçilerin yoğun ilgi gösterdiği törenlere bu sene genel başkan seviyesinde katılım olmadı. Törenlere katılmayan Cumhurbaşkanı François Hollande yuhalanırken, hükümeti, AB'den Sorumlu Devlet Bakanı Harlem Desir temsil etti.

Ermeni soykırımını tek cümlelik bir Meclis kararıyla tanıyan Fransa'nın çeşitli kentlerinde anma törenleri düzenlendi. Başkent Paris'teki anma törenleri her yıl olduğu gibi Place de Canada'da bulunan Ermeni sanatçı Komidas'ın anıtı önünde başladı. Yaklaşık bin 500 kişinin toplandığı meydanda kötü hava koşulları nedeniyle katılımın önceki yıllara oranla daha az olduğu gözlendi. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında ve sonrasında adeta Fransız sağ ve solunun katılmak için yarıştığı törenlere bu yıl genel başkan seviyesinde katılım olmadı.

Hollande yuhalandı

Paris İklim Anlaşması'nın imza töreni için New York'a giden Cumhurbaşkanı Hollande, bu yılki anma törenlerine katılmadı. Hükümeti AB'den Sorumlu Devlet Bakanı Harlem Desir temsil etti. Fransa saatiyle 15.30'da başlayan tören dolaysıyla Ermeni Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCAF) eş başkanları Murad Papazyan ve Ara Toranyan ile Bakan Harlem Desir'in yanısıra Paris Belediyesi temsilcileri birer konuşma yaptı. Konuşmalarda "1915'te yaşanan olayların soykırım olarak kabul edilmesi" taleplerinin yanısıra Yukarı Karabağ'da yaşanan son gerginlik de gündeme getirildi.

Özellikle Bakan Desir'in konuşması boyunca Cumhurbaşkanı Hollande yuhalandı. Ermeni diyasporası, söz verdiği halde "inkar yasasını" getiremeyen Hollande'a öfkelenerek, "Hep söz, hep söz, hiçbir eylem yok" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Harlem Desir konuşmasında, anma törenlerinden bir gün sonra Erivan'a gideceğini açıkladı. Desir, 25 Nisan'da Erivan'a, 26 Nisan'da da Birleşmiş Milletler 7. Medeniyetler İttifakı Küresel Forumu'na katılmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gidecek.

Kültür Müşavirliği'ne etten duvar

Yarım saat kadar süren konuşmaların ardından Canada Meydanı'ndan Türkiye Büyükelçiliği Turizm Müşavirliği'nin bulunduğu Champs Elysees'ye doğru yürüyüşe geçildi. Ermenistan bayraklarıyla yapılan yürüyüşte Türkiye ve Azerbaycan aleyhinde de sloganlar atıldı. Ancak kalabalık, Fransız polisinin Türkiye Büyükelçiliği Kültür Müşavirliği önünde adeta etten duvar örmesi nedeniyle binaya yaklaşamadı. Anma törenleri, Kültür Müşavirliği önünde kısa süren gösterinin ardından akşam saat 19.00 civarında olaysız sona erdi.

Hollande ve İnkar Yasası

Ermeni diyasporası, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı, Fransa Anayasa Mahkemesi'nin 2011 yılında bozduğu ve "soykırımı inkâr edenlerin hapis ve para cezasına çarptırılmasını" öngören İnkâr Yasası'nı, söz verdiği halde geçirememesinden dolayı eleştiriyor. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından "Perinçek Davası" için verilen kararda, bu tür yasaların "ifade özgürlüğünü" kısıtladığı için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bulunduğu kararı verilmesi, Hollande'ın adım atmasının önüne hukuk engeli koyuyor.

Fransa'nın da Ermenistan yanında taraf olduğu bu davada AİHM'in verdiği kararın, Fransa Anayasa Mahkemesi'nin 8 Ocak tarihinde verdiği bir kararla birlikte iç hukuka da uygulanması, İnkar Yasası’nın çıkarılmasını neredeyse imkansız hale getirdi.

Bütün bu adli süreçlere rağmen İnkâr Yasası'nı getirmekte zorlanan Hollande, CCAF'in yıllık yemeğinde yaptığı konuşmada, AİHM eski Başkanı Fransız hukukçu Jean Paul Costa'yı bu konuda bir formül bulması için görevlendirdiğini açıkladı. Hollande, Costa'nın çalışması doğrultusunda bir hukuki yol bulunursa yasayı yeniden getireceği vaadinde bulundu. Fransa'da önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde konunun yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG