Erişilebilirlik

Paris'te Barlar Kapatıldı Restoranlara Sıkı Önlem Getirildi


Fransa'da, başkent Paris ve çevresinde yaşayan 7 milyon kişinin hayatını derinden etkileyecek yeni yasaklar açıklandı. Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement ve Belediye Başkanı Anne Hidalgo, kent yetkilileriyle düzenledikleri ortak basın toplantısında, Corona virüsü ile mücadelede 15 gün boyunca uygulanacak yeni önlemleri açıkladı.

Buna göre, 6 Ekim Salı gününden itibaren kent ve civarında tüm barlar, dans ve oyun salonları kapatılacak. Restoranlar açık kalacak ancak daha sıkı sağlık tedbirleri alma zorunluluğu getirilecek. Her masa arasında 1 metre, her müşteri arasında da 1,5 metre mesafe zorunlu olacak. Müşteriler sipariş verirken, telefon numaralarını ve isimlerini de bildirecek. Hesap ödemeleri masadan yapılacak, böylece müşteri hareketliliği en aza indirgenecek. Müşteriler masadan ayrıldıkları her an maske takacak.

Bunun yanısıra, üniversitelerin anfi kapasiteleri yüzde 50 boş bırakılacak. Öğrenci partileri yasak olacak. Spor ve fitness salonları, fuarlar, kongrelerle bin kişiden fazla seyirci alan konserler yasaklanacak. Havuzlar, yalnızca 18 yaşın altındaki çocuklar tarafından kullanılabilecek. Sokakta alkol kullanmak ve ayak üstü alkol satışı yasak olacak.

Emniyet Müdürü Lallement, dev alışveriş merkezlerine ise sayaç konulacağını, her müşteri için 4 metrekarelik alan sınırının aşılması durumunda, müdahale edileceğini belirtti.

Kısmi yasaklar


Bunun yanısıra, yaşlılar yurduna ziyaretler devam edecek ancak sadece haftada 2 ziyaretle sınırlı tutulacak. Ziyaretler, daha önceden koşulları hazırlanan özel bir alanda gerçekleşebilecek. İş yerlerinde uzaktan çalışma yöntemi olabildiğince kullanılacak. Düğünler yine sınırlı sayıda katılımcı ile yapılabilecek. Tiyatro, sinema ve müzeler bariyer önlemleri uygulanarak açık kalmaya devam edecek.

Fransız hükümetine danışmanlık yapan Bilim Konseyi üyeleri, Corona virüsünün Ekim ayı sonuna doğru en üst yayılma hızına ulaşacağını, Kasım ayında ise inişe geçeceğini tahmin ediyor. Corona virüsünün seyrine ilişkin analizlerin ardından bu kararları almak zorunda olduklarını açıklayan Didier Lallement, sadece Paris ve civarında 203 aktif ‘cluster’ bulunduğunu, hastanelerin yoğun bakım servislerindeki yatak doluluk oranının da yüzde 36'ya yükseldiğini dile getirdi.

"Yeni bir döneme girdiğimizin bilincindeyiz"

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da, "Hepimiz virüsle mücadelede yeni bir döneme girdiğimizin bilincindeyiz. Umut ediyorum 15 gün içinde ilerleme kaydederiz. Kamu yetkilleri ve yerel yönetim olarak bu mücadeleyi karşılıklı dayanışma ve işbirliği ile birlikte vereceğiz" diye konuştu.

Hükümetin geçtiğimiz hafta açıkladığı ve büyük tartışma yaratan Marsilya kentindeki tüm restoran ve barların kapatılması kararında da düzenleme yapıldı. Marsilya'da barların kapalı kalması, ancak restoranların tıpkı Paris'teki gibi sert önlemler alındığında çalışmaya devam etmesi kararlaştırıldı.

Yeni açıklanan kısıtlamalar 15 gün boyunca uygulanacak, 15 gün sonra yeniden virüsün seyrine göre düzenleme yapılacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG