Erişilebilirlik

Paris'in Yüzyıllık Olimpiyat Hayali Gerçek Oldu


Uluslararası Olimpiyat Komitesi (CIO), 2024 olimpiytlarının Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacağını resmen açıkladı. En son 1924'te olimpiyat oyunlarına en sahipliği yapan Paris, tam 100 yıl sonra yeniden ev sahipliği yapma şansını yakaladı.Terör saldırılarıyla sarsılan Paris kenti uzun mücadelelerin ardından gelen mutlu haberi Eyfel Kulesi önünde kutladı.

Olimpiyat Komitesi'nin Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenen 131'inci toplantısında yapılan oylamada, Paris'in 2024, Los Angeles'ın ise 2028 yılı olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapması kararlaştırıldı. Her iki kentin de adaylık projelerini sunuşlarının ardından yapılan oylamada 84 delege oy kullandı. Paris Belediye Başkanı'nın katıldığı toplantıda, Komite resmen 2024 oyunlarının Paris'e verileceğini ilan etti.

Kararın hemen ardından Irma kasırgasının yıktığı Sain Martin ve Saint Barthelemy adalarında ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, canlı yayından Fransız televizyonlarına bağlanarak, CIO'nun kararını selamladı. Fransızlara seslenen Macron, "Bu tüm Fransa'nın zaferi. Bu karar Fransa'nın dünya çapında tanınmasının göstergesidir" dedi. Macron, olimpiyat komitesi ve sporculara bir resepsiyon vererek bu başarıyı kutlayacağını duyurdu.

Paris'in Olimpiyat zaferi, yıllardır terör saldırılarıyla sarsılan başkentte sevinç dalgası yarattı. Paris Belediyesi kararı, Eyfel Kulesi'nin önünde yerleştirdiği 5'e 12 metre yüksekliğindeki Olimpiyat halkarını ışıklandırarak kutladı. Eyfel Kulesi ile birlikte ışıklandırılan halkalar kutlamalar için Cuma gününe kadar kalacak.

Peru'dan canlı yayınla bağlanan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, "Yüzyıl sonra olimpiyat oyunlarını yeniden evimize götürmek inanılmaz büyük bir mutluluk. Olimpiyat oyunları ülkemize de, Paris'e de çok iyi gelecek. Bu ortak bir başarı. Üç yıl boyunca komite olarak çok çalıştık, çok emek verdik. Şimdi yeni ve olağanüstü bir macera başlıyor. Dünya bize güveniyor. Bütün dünyanın size güvenmesi, onur ve mutluluk veriyor. Bu ülkemiz için gerçekten büyük bir onur" diye konuştu.

Tarihi karar

CIO Başkanı Thomas Bach, komitenin kararını "tarihi bir karar" olarak niteledi. Zira, en son 1924'te olimpiyatlara ev sahipliği yapan Paris, tam 100 yıl sonra bu şansı yeniden yakaladı. Daha önce 3 kez aday olan ancak yarışı Barselona, Pekin ve Londra karşısında kaybeden Paris'in yüzü 2024 için güldü. Paris böylece 1900 ve 1924 yıllarından sonra 2024 yılında 3'üncü kez dünyanın en büyük spor buluşmasına ev sahipliği yapacak.

Bütçe korkusu

Dünyanın en büyük organizasyonu olan Olimpiyatlar, artan bütçesi ile her aday için heyecandan çok korkulu bir rüyaya dönüşüyor. Paris, Olimpiyat oyunları için 6,6 milyar Euro'luk bütçe hazırladı. Bunun 1,7 milyar Euro'sunu CIO karşılayacak. Ancak son olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan başkentlerin, öngördükleri bütçenin çok ötesinde dev harcamalar yapması kent yönetimlerini korkutuyor.

Başlangıçta 2024 yılı olimpiyat oyunları için 5 kent aday olmuştu: Hamburg, Roma, Budapeşte, Boston ve Paris. Boston kenti halk desteği olmadığı gerekçesiyle 2015 yılında yarıştan çekildi, onun yerine Los Angeles aday oldu. Olimpiyat adaylığını referanduma sunan Hamburg kenti de Temmuz 2015’te halk ‘hayır’ deyince çekildi. Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi kesin bir dille adaylığı reddettiklerini açıkladı. En son Budapeşte’de halkın dev gösteriler ve imza kampanyalarıyla adaylığa sert muhalefet etmesiyle adaylıktan çekilmek zorunda kalmıştı.

Olimpiyat Komitesi IOC, Temmuz ayı başında sıradışı bir karar alarak, 2024 ve 2028 olimpiyatlarının hangi illerde yapılacağını belirleme konusunda “çifte adaylık” yöntemi izleme kararı almıştı. Bunun üzerine Paris ve Los Angeles, 2024 ve 2028 olimpiyat oyunları için adaylık başvurusunda bulunmuştu. Komite, her iki kentin de dosyasının çok güçlü olduğunu belirterek adaylardan kendi aralarında anlaşmalarını isteyince, Los Angeles 2028'de bu görevi üstlenmek istediğini açıklayıp 2024 adaylığından çekilmişti. Tek aday kalan Paris, erken zafer ilan etmeden son ana kadar kulis yapmaya ve çalışmaya devam ederek ipi göğüsledi.


STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG